Együttműködési megállapodás a digitális terápiák fejlesztése érdekében

Együttműködési megállapodást írtak alá a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében az ITM-ben
Budapest, 2020. május 25. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora (b), Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára (k) és Peták István, az Oncompass Medicine (OCM) Zrt. tudományos igazgatója (j) aláírja a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében a stratégiai együttműködési megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztériumban 2020. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Oncompass Medicine (OCM) Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az eseményen Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hangsúlyozta: a tárca célja a magyarországi egészségipari innováció támogatása,

ezen belül kiemelt terület az egyéni, személyre szabott diagnosztika és terápia, a digitális orvoslás és a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazása.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta: az egyetem 2030-ra be kíván kerülni a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé, ennek megvalósításában jelentős szerepet játszik, hogy stratégiai területként tekintenek a tudományos kutatásokra, amit a most aláírt megállapodás is erősít.

Az Oncompass Medicine Zrt. magyarországi egészségügyi, biotechnológiai cég, amely egyedülálló innovatív molekuláris diagnosztikai és orvosi informatikai termékeket fejleszt, hogy ezek segítségével a rákos betegek a számukra legmegfelelőbb, személyre szabott, célzott terápiát kaphassanak.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora (b), Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára (k) és Peták István, az Oncompass Medicine (OCM) Zrt. tudományos igazgatója (j) aláírja a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében a stratégiai együttműködési megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztériumban 2020. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bódis József elmondta: a hazai felsőoktatás rendszerének nemzetközi szinten is elismert elemei az orvos- és egészségtudományi intézmények. Az ITM kulcsfontosságúnak tekinti kutatási-innovációs tevékenységük, valamint vállalati kapcsolataik erősítését, így a Semmelweis Egyetem (SE) és a nemzetközi szinten komoly eredményeket elérő Oncompass Medicine együttműködését is.
Az államtitkár felidézte, hogy az innovációs tárca a nagyobb tudásközpontok, kutatóegyetemek környezetében, meghatározó ipari, vállalati szereplőkkel együttműködve két fővárosi és hat vidéki helyszínen science parkokat, tudásparkokat hoz létre, ezek egyike a Semmelweis Egyetemhez kapcsolódik.

Merkely Béla rektor kitért arra, az intézmény a vírusválság idején is bizonyította, hogy világszínvonalú teljesítményre képes.

Az együttműködés elősegíti, hogy közös kutatás-fejlesztési programok jöhessenek létre a digitális terápiák, valamint a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazására.
Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója az eseményen elmondta: kutatásaik, innovatív fejlesztéseik során célul tűzték ki, hogy a daganatos betegeket hozzásegítsék a legújabb terápiás lehetőségekhez.

A stratégiai együttműködés keretében szeretnék tovább fejleszteni azokat a digitális terápiákat, amelyek megmenthetik vagy meghosszabbíthatják a daganatos betegek életét. Az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy további exportképes innovatív technológiákat, termékeket fejlesszenek, amelyekkel hozzájárulnak a digitális egészségipar fejlődéséhez is - jelezte.