Itt az újabb kutatás: nem éri meg az ellenzéknek a közös EP-lista

Tüntetés az MTVA-székháznál, 2018.12.17.
Budapest, 2018. december 17. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, valamint Harangozó Tamás, Molnár Zsolt és Korózs Lajos, MSZP-s országgyűlési képviselők (b-j) az MTVA Kunigunda utcai székházánál 2018. december 17-én. Ellenzéki képviselők az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstrálnak az MTVA székháza előtt és élő adásban szeretnék elmondani nyilatkozatukat. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Medián Soros blogjának megbízásából végzett kutatást arra vonatkozóan, hogy a közös lista megérné-e az ellenzéknek az EP-választáson. Az eredményekből az tűnik ki, hogy nagyon nem jönnének ki jól a dologból, sok szavazatot vesztenének, ha közösen indulnának. Ha a Jobbikot is bevennék, akkor meg pláne. 
Vágólapra másolva!

„Teremtsük meg az egységet az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is! Egy az egy ellen!" – ezekkel a szavakkal emelte a napirendre a közös ellenzéki, bevándorláspárti listát Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője egy januári tüntetésen. A kormányellenes pártok azóta sem tettek le a közösködésről, több politikus is egyértelműen kiállt amellett, hogy együtt kellene nekivágni a májusi voksolásnak. Bár egyes szereplők részéről nagy volt az elszántság a kérdésben, a közvélemény-kutatások nem igazolták őket vissza.

Szavazatokat visz el az ellenzéki közösködés a Medián szerint

A Medián tegnap hozta nyilvánosságra a közös listával kapcsolatos felmérését, amely a 444 megbízásából készült. Az eredmény szerint a biztos pártpreferenciával rendelkezőnek tekinthető válaszadóknál a közös ellenzéki lista nem hoz nagyobb támogatást, még akkor sem, ha azon a közös ellenzéki listán a Jobbik is szerepel. A Jobbik nélkül a többi ellenzéki párt külön-külön indulva 19 százalékot tudna összeszedni, a közös ellenzéki lista pedig csak 16 százalékot. A Jobbikkal együtt vizsgálva az ellenzéki pártok külön-külön 26 százalékot szednének össze, a Jobbikkal együtt állított közös lista viszont szintén csak 16 százalékot. Eszerint

az ellenzéki közös lista nem hoz, hanem csak elvisz szavazatokat, és a veszteség különösen nagy, ha a listán a Jobbik is rajta van.

A Medián becslése szerint tehát nem éri meg az ellenzéki pártoknak a közös listaállítás. Az Európai Parlamenti választás egyébként teljes egészében listás, csak pártlistákra lehet szavazni, így az eredmény eleve sokkal jobban fogja tükrözni a listát állító politikai erők támogatottságát, mint a magyar parlamenti választás.

A Nézőpont is erre jutott

Korábban megírtuk, hogy a Nézőpont Intézet is hasonlókra jutott. A közvélemény-kutató cég januári kutatása szerint a Jobbikkal szimpatizálók egyharmadát és a baloldali szavazók egyötödét elvesztené az ellenzék egy közös európai parlamenti listaállítás esetén. Az elemzés szerint a lemorzsolódás hátterében minden valószínűség szerint Gyurcsány Ferenc elutasítottsága áll. Ha az ellenzék pártjai összeállnának, a Fidesz-KDNP a legutóbbi európai voksolásnál is jobban szerepelne, az ellenzék pedig történelme legrosszabb európai parlamenti eredményét érné el. A Nézőpont kutatásában a következő számok látszottak, arra az esetre, ha az ellenzéki pártok külön indulnának:

  • a Fidesz-KDNP 54,
  • a Jobbik 14,
  • a baloldali pártok pedig összességében 26 százalékot szereznének.

Ha pedig együtt:

  • a Fidesz-KNDP 60,
  • a "szivárványkoalíció" pedig 33 százalékot érne el,
  • mindebből az következik, hogy Fidesz-KDNP 13 helyett 14, az ellenzéki pártok – a Demokratikus Koalíciótól a Jobbikig – 8 helyett 7 mandátumot szereznének a májusi választáson.