Szijjártó Péter: A szabadságharc hősei példát mutattak hazaszeretetből

SZIJJÁRTÓ Péter
Marosvásárhely, 2019. március 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen Marosvásárhelyen, a Székely vértanúk emlékművénél 2019. március 14-én. MTI/Boda L. Gergely
Vágólapra másolva!
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve látható, ők tudták, miként kell dönteniük és cselekedniük - mondta Szijjártó Péter abban a videoüzenetében, amit a határon túli magyarságnak küldött. A szívükben a hazájuk volt az első helyen: le akarták rázni magukról a birodalmi elnyomást, harcoltak az ország szabadságáért, függetlenségéért, és ha kellett, az életüket is feláldozták - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Az ő hőstetteik átalakították a történelmet, jelentős hatással voltak arra, hogy mi mit gondolunk magunkról, és hogy mások mit gondolnak rólunk - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei példát mutattak hazaszeretetből. Tetteikből erőt is kell meríteni, mivel "biztonságunkat, keresztény kultúránkat, nemzeti identitásunkat veszély fenyegeti" - hangsúlyozta a határon túli magyarságnak küldött videoüzenetében a külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter videoüzenetet küldött a határon túli magyarságnak, a felvételt minden nagykövetségen és főkonzulátuson levetítik az ünnepi megemlékezéseken.

A külügyminiszter üzenetében arról beszélt, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve látható, ők tudták, miként kell dönteniük és cselekedniük.

"A szívükben a hazájuk volt az első helyen: le akarták rázni magukról a birodalmi elnyomást, harcoltak az ország szabadságáért, függetlenségéért, és ha kellett, az életüket is feláldozták.

Az ő hőstetteik átalakították a történelmet, jelentős hatással voltak arra, hogy mi mit gondolunk magunkról, és hogy mások mit gondolnak rólunk" - mondta Szijjártó Péter.

Más nem védi meg a nemzeti érdekeket

A történelem azt is megtanítja nekünk, hogy bár mindig voltak barátaink - akiknek a segítségéért természetesen hálásak voltunk és vagyunk -, alapvetően mindig csak magunkra számíthattunk - tette hozzá. Kijelentette: "ha mi nem harcolunk az országért, ha mi magunk nem védjük meg a magyar nemzeti érdekeket, akkor azt más sem fogja megtenni helyettünk." Szijjártó Péter szerint a nemzeti színű kokárdával a szívünk felett büszkén emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, akik példát mutattak hazaszeretetből.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen Marosvásárhelyen, a Székely vértanúk emlékművénél Forrás: MTI/Boda L. Gergely

"Ugyanakkor erőt is kell tudnunk meríteni az ő tetteikből, ugyanis nekünk is meg kell vívnunk a magunk harcát, hiszen

biztonságunkat, keresztény kultúránkat nemzeti identitásunkat veszély fenyegeti"

- mondta, kiemelve, hogy a '48-as hősök nem méricskéltek, nem számolgattak, nem ijedtek meg a túlerőtől sem, csak a haza védelmét, kizárólag a nemzeti érdeket tartották szem előtt.
Nekünk is így kell tennünk a mai napon - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: "Mi az erős nemzetek Európájában hiszünk, elutasítjuk a birodalmi felfogást, a nemzeti identitás visszaszorítására tett kísérleteket." "Európát a biztonságra, a keresztény kultúrára és az erős országok szövetségére kell építeni" - mondta a miniszter videoüzenetében.

Összefogva kell megvédeni a szabadságot

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyarságnak, akárcsak 1848-ban, ma is összefogva kell megvédenie szabadságát. Szijjártó Péter Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékműve mellett beszélt erről csütörtökön, a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A múlt felidézése nagy lehetőség annak megmutatására, hogy a magyar nép ma is a szabadság népe, Magyarország ma is a szabadság országa - közölte Szijjártó Péter.

Az 1848-as forradalom nem kizárólag történelem, hanem a "szívünk, gerincünk".

Az akkori forradalmárok a maguk jövőjét, a most élők jelenét építették, amikor a szabadságért harcoltak.

Ma a helyzet megint úgy áll, hogy Magyarország szuverenitásáért és a magyar emberek döntési szabadságáért kell újra megküzdeni - jelentette ki.

Úgy vélte: a mai magyarok is képesek arra, hogy - mint 1848-as elődeik - megváltoztassák a történelem menetét. A magyar közösségeket sehol nem lehet erőszakkal asszimilálni vagy hátrányban részesíteni. Magyarország nemzeti kormánya mindig ki fog állni a határon túli magyarok jogaiért - jelentette ki a miniszter. Magyarország a területén élő nemzeti kisebbségeknek biztosítja a lehetőséget, hogy szabadon, bármiféle retorzió nélkül megünnepelhessék hőseiket, nemzeti összetartozásukat - mondta Szijjártó Péter.

"A kölcsönös tisztelet jegyében mi is elvárjuk minden országtól, ahol magyar emberek élnek, hogy megünnepelhessék saját hőseiket és a nemzeti összetartozásukat.

Ha ugyanis a többségi nemzet megadja a nemzetiségeknek a tiszteletet, azzal saját méltóságát is őrzi, ha a nemzetiségek megélhetik és tovább örökíthetik önazonosságukat, azzal erősítik és nem gyengítik azt az országot, ahol élnek"

- vélekedett.

A külügyminiszter szerint ma jelentős erők mozdultak meg azért, hogy a következő évtizedekben tízmilliók induljanak meg Európába Afrikából és a Közel-Keletről, és Európa nyugati része mindezt "feltartott kézzel nézi". A magyarok büszkék lehetnek arra, hogy Magyarország az Európai Unióban egyedüliként kérdezte meg az embereket arról, hogy akarnak-e tömeges bevándorlást, akarnak-e lemondani a szuverenitásukról és arról a jogukról, hogy maguk döntsék el, kikkel akarnak együtt élni - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a szuverenitás megőrzésének útja biztosítja a Kárpát-medence magyarságának a megmaradását.

"Csak annak a nemzetnek van jövője, amely a családok támogatására és megerősítésére, a becsületes munkára és a nemzedékek közötti megértésre épít" - közölte a miniszter. Szijjártó Péter arra biztatta hallgatóságát, mutassák meg Európának és a világnak, hogy a magyar nemzet véleményét nem lehet és nem is érdemes figyelmen kívül hagyni.