Pezsgőzhetett a Viking Sigyn kapitánya a dunai tragédia előtt

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
Vágólapra másolva!
Elképzelhetőnek tartja a Hableányon kapitányként szolgáló L. László lányának ügyvédje, hogy a dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó kapitánya, Jurij C. ivott a baleset előtt. Erre több jel is utal.
Vágólapra másolva!

– mondta el a Blikknek Gulyás Krisztián ügyvéd.

A védő szerint az eddig nyilvánosságra hozott felvételeken az látszik, hogy a szállodahajó bizonytalanul közlekedik a vízen, ez pedig felveti, hogy senki nem irányította.

A Hableánynak május 29-én ütközött neki a Viking Sigyn a Margit híd közelében. Az utasokkal teli turistahajó mindössze hét másodperc alatt süllyedt el. A fedélzeten harminchárom dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet volt. A tragédiát biztosan heten élték túl. Három embert még mindig keresnek a Dunában.

A Hableány kiemelése, 2019. 06. 11. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tragédia után őrizetbe vették a Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij C.-t, azonban 15 millió forint óvadékért szabadlábra került.

A rendőrség még vizsgálja a baleset körülményeit, az előzetes nyomozati anyagok és a kapitány elleni gyanúsítás tartalmazza: a szállodahajó anélkül előzte meg a Hableányt, hogy felvette volna a másik vízi jármű személyzetével a kapcsolatot.

A Magyar Nemzet tegnap azt írta, hogy szinte biztosra vehető, hogy a dél-koreai áldozatok hozzátartozói svájci vagy amerikai választott bírósághoz fordulnak kártérítési igényükkel, erre a Viking Sigyn üzemeltetőjének svájci székhelye is feljogosítja őket.

– mondta el Gulyás Krisztián ügyvéd.