Felfüggesztette az MSZP Szanyi Tibor tagságát

SZANYI Tibor
Budapest, 2019. május 26. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti konferenciaközpontban 2019. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette az MSZP-ben lévő tagságát Szanyi Tibornak a párt országos elnöksége. A testület azért hozta meg ezt a döntést, mert szerintük Szanyi az európai parlamenti és a budapesti előválasztási kampány időszakában tanúsított, a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartást folytatott. Szanyi korábban több nyílt levélben élesen bírálta a szocialista pártvezetést. 
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti és a budapesti előválasztási kampány időszakában tanúsított, a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartása miatt Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát az Országos Elnökség – az Alapszabály vonatkozó részeit alkalmazva, egyhangú döntéssel – az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa előtt most meginduló fegyelmi eljárás időtartamára felfüggesztette - minderről az MSZP országos elnöksége tájékoztatott. Mindez azt jelenti, hogy a fegyelmi bizottság döntéséig Szanyi Tibor nem vehet részt a párt munkájában.

Szanyi Tibor MSZP-tagságát felfüggesztették Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A mostani elnökségi döntésben nagy szerepe lehetett annak, hogy Szanyi az MSZP összeomlásának valamennyi felelőséről páratlan keménységgel tálalt ki. Szanyi szerint az MSZP EP-kudarcához vezető út a Tóth Bertalan elnökké választását eredményező 2018-as MSZP-kongresszust követő elnökségi ülésen kezdődött, amikor a frissen megválasztott Tóth Bertalan közölte az elnökség tagjaival, hogy Ujhelyi Istvánt bízza meg ügyvivőként az EP-választás előkészítésével, majd az ezt követő elnökségi ülésen újabb ügyvivőket nevezett ki, ahogy Szanyi fogalmazott: „nagyszerű fizetésekkel", zömmel az elnökség, részben az országgyűlési frakció tagjai közül.

Szanyi szerint

„ez volt az első lépés a megválasztott vezetők megosztása során, hiszen lettek, akik az elnök utasítási rendszerébe kerültek, a többiek számára pedig az ellényegtelenítés maradt",

és maguk az elnökségi ülések is egyre inkább formálisakká váltak, miközben mind Szanyival, mind Mesterházy Attilával szemben megfogalmazódtak a kizárásukra vonatkozó indítványok.

Az MSZP kampánya összeomlott

Szanyi szerint Ujhelyi ügyvivővé választásától a választási kampányidőszak kezdetéig a kilenc hónapban „nem sok minden történt", ugyanakkor – teszi hozzá a volt EP-képviselő – született egy alapjaiban elfogadható választási program, ám „a kampánymenetrend leginkább kitöltetlen rubrikákból állt". Használhatatlannak tartja ugyanakkor az MSZP „Haza. Szeretet. Európa." kampányszlogenjét, amely szerinte annyira általános, hogy „bármelyik párt minden további nélkül a mellére tűzhette volna, vagyis ebből kicsit sem fakad, hogy miért is kéne a szocialistákra szavazni".

Szanyi „kommunikációs atombombának" nevezte Bangóné patkányozását, aki

súlyos hibának tartja, a „Kínából (!) egy hét távollét után (!) éppen hazaérkező listavezetőnk, illetve kampányfőnökünk erre még rá is szórt néhány lapáttal a "patkánykormány" fogalmának bevetésével, amit egy nap után - zavaros magyarázkodás közepette - vissza is vontak".

„Ezzel az akciósorral kivégeztük a "Haza. Szeretet. Európa." szlogenünket, hiszen Magyarországhoz méltatlan, a szeretettől roppant távol álló és az európai vezető jelöltünk, Frans Timmermans által épp párhuzamosan elítélt megoldásba bonyolódtunk" – értékelte az MSZP Patkány Hadműveletét Szanyi Tibor.

„Korrekciók helyett zsigerből rohangáltunk, nyilatkoztunk, amit csak betetézett, hogy a kommunikációs igazgatónk a sajtó velünk nem feltétlenül ellenséges két fontos orgánumát (ATV, Hír24) nyilvánosan és jó hangosan "fideszbérencnek" nevezte.

Innentől kezdve nem véletlen, hogy a kampány utolsó hetében szinte minden média arról cikkezett, hogy az MSZP kampánya összeomlott" – értékelt Szanyi Tibor, aki szerint „Hiába próbáltuk az ellenkezőjét bizonygatni, kiváltképp mivel az utolsó napokban már azon ment a könyörgésünk, hogy a baloldali szavazók ne a "Klárira" (ez a megnevezés önmagában vállalhatatlan), hanem a "Bence" (dettó) mandátumáért szavazzanak ránk. Ebben az időszakban egy szánalmas Ujhelyi-Jávor "reality-show"-t láthattunk, amelyben indirekte engem gyaláztak, mondván hogy kettejükön kívül senki más nincs, aki oly szorgosan dolgozott volna az EP-ben, tehát ők ketten érdemlik meg a mandátumot."