Lánchíd: soron kívüli tájékoztatást kér Karácsony Gergelytől Fürjes Balázs

KARÁCSONY Gergely ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél FOTÓ frakcióvezető KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré politikus sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2018. szeptember 3. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével, frakcióvezetőjével tartott sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaházában 2018. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Soron kívüli tájékoztatást kér Karácsony Gergely főpolgármestertől a Széchenyi lánchíd felújításáról Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, és személyesen is áll a főpolgármester rendelkezésére a helyzet tisztázása és megoldása érdekében.
Vágólapra másolva!

Fürjes Balázs a főpolgármesternek címzett levelében, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez, kifejtette, váratlan meglepetésként értesültek arról, hogy a Városháza már nem tartja sürgősnek a Lánchíd felújítását. Hozzátette, meglepődtek, hogy Karácsony Gergely csütörtökön a Facebookon bejelentette: a Lánchíd felújítását bizonytalan időre elhalasztják.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Fotó: Csudai Sándor - Origo

Karácsony Gergely tavaly december elején az mfor.hu-nak

azt nyilatkozta, hogy a Lánchíd "rekonstrukciója nem halogatható tovább",

majd idén január elején saját közösségi oldalán jelentette be, hogy "a felújítás már nem húzható sokáig", és annak érdekében, hogy megakadályozzák a további állagromlást, másnaptól kitiltásra kerülnek az 5 tonnánál nehezebb járművek a hídról.

Fürjes Balázs levelében felidézte, a felújítás halasztása szöges ellentétben áll azzal, amit főpolgármester néhány hónapja még nagyon határozottan képviselt

ebben a kérdésben, és amit a főváros által készíttetett mérnöki szakvélemény is egyértelműen javasolt a Fővárosi Önkormányzatnak.

A levél szerint a főpolgármester 2019 végén rendelte el mérnöki szakvélemény készítését a Lánchíd állapotáról. A Rendkívüli hídvizsgálati állapotjelentést a Széchenyi lánchíd kritikus állapotú elemeiről című mérnöki szakvélemény (Hídfelújítási szakvélemény) december 10-én elkészült. Megállapította, hogy

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Kovács Tamás

A főpolgármester is annak indoklásául adta át a kormánynak a Hídfelújítási szakvéleményt, hogy a munka elvégzése nem tűr halasztást - írta az államtitkár, majd felidézte a főváros által megrendelt Hídfelújítási szakvélemény összefoglaló megállapításait: "A Lánchíd mind egészében, mind részeiben nagyon rossz állapotban van. Ennek az oka gyakorlatilag mindenhol a korrózióvédelmi festékek és szigetelések régen megszűnt védelmi képessége miatt létrejött súlyos korrózió. Az acélszerkezeteken a szelvényméretek csökkenése a teherbírás kimerülésére vezetett vagy vezet záros határidőn belül. A vasfelületen kialakult duzzadó rozsda a járdák alatt már most balesetveszélyt okoz, a merevítőtartóknál és a láncokon pedig a károsodási folyamatot gyorsítja, a beavatkozás halasztásával a várható költségeket drasztikusan növeli, végeredményben pedig a javíthatóság esélyét is elveheti."

Fürjes Balázs levelében azt írja, a főpolgármester segítsen a helyzet tisztázásában, s

kéri, hogy Karácsony Gergely a korábbi nyilatkozatai és a Hídfelújítási szakvélemény tükrében tájékoztasson arról, hogy melyik állítás igaz:

a Lánchíd már tavaly év végén nagyon kritikus állapotban volt, és felújítása halaszthatatlan, vagy a Lánchíd állapota mégsem kritikus, és a felújítás bizonytalan időre való elhalasztása kockázatmentes, helyes és indokolt.

A Széchenyi lánchíd Fotó: Hirling Bálint - Origo

Levelében kéri azt is, hogy Karácsony Gergely tájékoztasson "bennünket arról is, hogy érvényesnek kell-e tekintenünk a főpolgármester úr által készíttetett és a kormánynak Ön által a rendkívüli sürgősség indoklásául átadott Hídfelújítási szakvélemény megállapításait, vagy azokat felülírta egy új, nem ismertetett szakvélemény. Mindezeket azért is kérdezzük, mert a Főváros kérésére a kormány jelentős összeggel, 6 milliárd forinttal támogatja a Lánchíd felújítását."