Tarlós István elmondta a véleményét a Lánchíd felújításáról

Koronavírus, vírus, Budapest, előtte-utána
Széchenyi Lánchíd
Vágólapra másolva!
Tarlós István szerint a helyzet annyira kritikus, hogy a Lánchíd felújítása nem tűr további halasztást. A volt főpolgármester azzal szemben is értetlenül áll, hogy a pandémiára hivatkozva nem álltak neki a felújításnak, aki pedig azt állítja, hogy nincs meg rá a fedezet, az vagy nem tud számolni, vagy nem ismeri a főváros pénzügyeit. 
Vágólapra másolva!

Tarlós István volt főpolgármester az ATV műsorában ismertette, a Lánchídra 2018 óta engedélyezett kivitelezési tervek vannak. Mint elárulta, a híd felülvizsgálata is gyakori volt az ő főpolgármesteri idejében, a vége felé már hetente zajlottak ezek.

Emlékeztetett, sok vita volt arról, hogy lehet-e a Lánchíd gyalogos, amire szerinte a híd funkcionálisan nem alkalmas. Azt is hozzátette, komoly kockázata lenne a Lánchíd kivonásának.

Egy, a múlt év végén készült szakvéleményt ismertetve közölte: az anyag súlyos megállapításokat tartalmazott, többek között, hogy az acélszerkezet hatékonysága csökkent, a láncok nem látják el a funkcióikat, és a csuklók sem működnek rendesen.

A betonban rengeteg a kloridion, ettől korrodálódnak a vasszerkezetek. Sőt, a szélső pályafelfüggesztésnél 80 százalékos rongálódást fedeztek fel az alpinisták

- sorolta.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tavaly ősszel már arról volt szó, hogy 6 hónapon belül meg kell kezdeni a felújítást, ugyanis ennek halogatása csak még inkább megdrágítja a munkálatokat, ugyanakkor Tarlós István szerint félő,

Az egykori főpolgármester nem érti, hogy az említett 6 hónap alatt, amelyből 5 és fél eltelt, miért nem írták ki a hídra a tendert. Megjegyezte,

hivatala 23,7 milliárd forintot hagyott erre a célra a főváros kasszájában.

Azzal szemben is értetlenül áll, hogy a pandémiára hivatkozva nem álltak neki a felújításnak, aki pedig azt állítja, hogy nincs meg rá a fedezet, az vagy nem tud számolni, vagy nem ismeri a főváros pénzügyeit – fűzte hozzá.