13 pontból álló nemzeti konzultációt hirdet a kormány: hétfőn délután hozzák nyilvánosságra a részleteket

Debrecen, 2017. június 5. A kormány plakátja Debrecenben, az Ács utca és Kishegyesi út kereszteződésében 2017. június 5-én. A nemzeti konzultáció lezárulását követően köszönő- és eredménykampányt indít a kormány; a köszönőkampány központi üzenete az lesz, hogy "Magyarország erős és büszke európai ország" - írta internetes oldalán a Magyar Idők június elsején. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A mostani, csendesebb időszakban az emberek a nemzeti konzultáció révén elmondhatják a véleményüket - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. A parlament ülésén kiderült, hogy a 13 pontos nemzeti konzultációs kérdőívet hétfő délután hozzák nyilvánosságra, és augusztus 15-ig kell visszaküldeni.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány nem ért véget, de új szakaszába lépett a védekezés - mondta napirend előtt Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy Magyarország sikeresen zárta le a védekezés első szakaszát. Ennek oka, hogy az emberek betartották a szabályokat, a járványügyi védekezésben részt vevő szakemberek jól felkészültek, és a kormány idejében lépett.

Kocsis Máté beszélt arról is, hogy most meg kell találni az egyetértési pontokat. A koronavírus nemcsak az emberek egészségét, hanem a gazdaságot is támadta. A kormány beruházásösztönzéssel és a munkahelyek védelmével segített, míg a korábbi baloldali kormány csak megszorításokkal élt - tette hozzá.

Fontos, hogy megkérdezzük, hogy mit szólnak a magyarok Soros György örökkötvényeihez.

Bármilyen nemzetközi nyomást helyeznek ránk, nem hagyjuk, hogy az országot pénzügyileg kiszolgáltassuk - mondta Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője arra kért mindenkit, hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban.

Szijjártó Péter azt mondta, sikeresebb volt a magyar védekezés, mint számos európai országban. A járványügyi készültséget fenn kell tartani - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. A nemzeti konzultációra azért van szükség, hogy egyetértési pontokat alakítsanak ki. A 13 pontos nemzeti konzultációs kérdőívet hétfő délután hozzák nyilvánosságra, és augusztus 15-ig kell visszaküldeni - jelentette be a miniszter.

13 pontból áll majd az új nemzeti konzultáció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Pénteken Budapestre látogat Igor Matovic szlovák kormányfő

A közép-európai együttműködés fontosságát kell hangsúlyozni a szomszédsági politikában - mondta Juhász Hajnalka (KDNP) napirend előtti felszólalásában.

- tette hozzá. A nemzeti önazonosság fontosságát kell hangsúlyozni, és az államok politikájának a megváltoztatása a legfontosabb.

Szijjártó Péter válaszában közölte, a szomszédos országok területén nagy magyar közösségek élnek. A célunk, hogy a szomszadaink az erőforrást lássák ezen közösségekben - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. A határon túli magyar közösségeknek is jobb, ha jóban vagyunk a szomszédunkkal, mintsem rosszban. A közös sikertörténetek megalapozhatják azt, hogy a nehéz kérdéseket meg tudjuk nyitni és le is tudjuk zárni őket.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy az új szlovák kormány komoly gesztusokat tett a felvidéki magyaroknak. Pénteken Budapestre látogat Igor Matovic új szlovák kormányfő.

Megszorítások pártján a Jobbik

Jól látható, hogy a baloldali megszorítások politikája mellett a Jobbik is felsorakozott a helyi önkormányzatokban - így válaszolt Orbán Balázs Jakab Péternek (Jobbik). A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szólt arról is, hogy eddig 1,2 millió embernek segítettek a kormányzat munkahelymegőrző támogatásai.

- tette hozzá. Orbán Balázs kijelentette, hogy a Jobbik alapító nyilatkozata szerint a liberálisok és a kommunisták elleni küzdelmet vállalták, de mégis közéjük álltak.

Álhíreket terjeszt az MSZP

2010-hez képest 918 milliárd forinttal több jut egészségügyre jövőre - így válaszolt Rétvári Bence Tóth Bertalan (MSZP) napirend előtti felszólalására. Ez több mint 77 százalékos emelkedés az utolsó szocialista évhez képest - tette hozzá az Emmi államtitkára. Hatezer orvost és ápolót bocsátottak el, és 16 ezer kórházi ágyat megszüntettek, és elvették a dolgozók egyhavi bérét. Rétvári Bence arról is beszélt, hogy az MSZP álhíreket terjeszt, és erre példaként említette Korózs legutóbbi akcióját, amikor egy nem létező egészségügyi dolgozót szólaltatott meg.

Hol volt ez a buzgalom, amikor meg kellett volna szavazni az otthonápolási díj emelését? – tette fel a kérdést Dömötör Csaba Vadai Ágnesnek (DK). A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szólt arról is, hogy

Dömötör elmondta, hogy a DK azért kampányol, hogy az országnak kevesebb uniós pénz jusson. Most azon országok oldalára álltak, akik több pénzt vennének el a közép-európaiaktól – tette hozzá.

Karácsony miatt teljes bizonytalanságba süllyedt a Lánchíd felújítása

A 2021-es magyar költségvetés a gazdaság védelmére és új munkahelyek megteremtésére összpontosít - mondta Tállai András Keresztes László Lóránt (LMP) napirend előtti felszólalására. A Pénzügyminisztérium államtitkára szólt arról is, a tervezett büdzsé alapján ismételten növekedési pályára áll az ország, egyensúlyban lesz a költségvetés, és a kiadások fedezetét biztosítani fogja.

A kormány a szélsőségesség minden formáját elutasítja – így válaszolt Dömötör Csaba Tordai Bence (Párbeszéd) napirend előtti felszólalására. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szólt arról is, hogy

- tette hozzá. Dömötör arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatok 16 százalékkal több célzott támogatást kapnak jövőre, mint 2020-ban. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arról is beszélt, hogy a Párbeszéd főpolgármestere, Karácsony miatt teljes bizonytalanságba süllyedt a Lánchíd felújítása, miközben erre a fejlesztésre 24 milliárd forint állt rendelkezésre az átadásnál. Ha lenne felelősséghárítási világbajnokság, akkor Karácsony nyerne – tette hozzá.