Kovács Zoltán szerint megérdemelné a legalja újságíró díjat egy finn napilap Magyarországról írt cikke

Vágólapra másolva!
Kovács Zoltán államtitkár a közösségi oldalán egyértelműen és határozottan elítélte, hogy a baloldali Sanoma médiaplatformhoz tartozó Helsingin Sanomat keddi propagandacikkében Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a több tízmillió ember haláláért felelős Joszif Sztálin szovjet diktátorhoz hasonlította.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra a tényre, hogy „az elmúlt tíz év során rengeteg hazug, rosszindulatú, politikailag motivált írást olvashattunk Magyarországról és a kormány munkájáról, és sokszor mondták már, hogy ennél nincs lejjebb".

- tette hozzá.

Hogy miért? – tette fel a költői kérdést Kovács. A finn napilap cikkében azt fejtegeti, hogy milyen közös személyiségjegyek jellemzik a diktátorokat, illetve miként magyarázható meg pszichológiai fogalmakkal, hogy hatalomra kerülve diktátor lesz-e egy politikai vezetőből, vagy nem.

Az államtitkár hozzáfűzte:

„és mit ad Isten, illusztrációként megjelenik Orbán Viktor miniszterelnök, akit egy kalap alá vesznek többek között Sztálinnal".

Kovács Zoltán véleménye alapján:

Az államtitkár szeretne mindenkit emlékeztetni arra, hogy

„a magyar miniszterelnök volt az, aki 1989-ben a szovjet csapatok kivonásának haladéktalan megkezdését hangoztatta Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén".

Sztálin Forrás: Ria/Novosti Archive

– írta Kovács. Ezzel nemcsak a miniszterelnököt, hanem a magyar embereket is sértik, akik több alkalommal 2/3-os többséget szavaztak Magyarország jelenlegi kormányának.

Az államtitkár szerint „van valami furcsa abban, hogy pont annak az országnak a médiuma kiált diktatúrát (és innen már csak egy lépésre vagyunk ugye a legsötétebb harmincas évektől), ahol

  • nincs betiltva a horogkeresztes zászló használata nyilvános helyeken,
  • a megkérdezettek 54 százaléka szerint a munkahelykeresés és/vagy lakásbérlés során roma származása miatt diszkriminálták,
  • elterjedt az etnikai profilalkotás,
  • nincs alkotmánybíróság,
  • a bírákat az igazságügyi miniszter javaslatára nevezi ki a köztársasági elnök".

Kovács Zoltán George Orwellhez hasonlította a finn baloldali lap mai gyalázkodását:

Nincs médiapluralizmus Finnországban

Arról korábban az Origo is beszámolt, Finnországban négy nagy szereplő van (YLE, Sanoma, Alma Media, Otava), amelyek az egyes médiapiaci szegmensekben (tv, rádió, nyomtatott sajtó, internetalapú tájékoztatás) a fogyasztók 59-97 százalékát érik el.

A baloldali Sanoma-portfólió esetében az elérési index a teljes finn lakosság 95 százalékát fedi le.

A Sanoma hollandiai érdekeltségének a székháza Forrás: AFP/KOEN VAN WEEL

Az európai média pluralizmusát vizsgáló, 2018-ban megjelent jelentés szerint a finn média pluralizmusa a magasan veszélyeztetett kategóriába tartozik. A baloldali Sanoma-csoportot többször érte olyan vád, hogy túlzott hírközlési központosítást hajtanak végre.

A baloldali médiatúlsúly miatt Finnországban nincs igazi médiapluralizmus, ilyen körülmények között nem lehet médiaszabadságról sem beszélni, csupán sajtószabadságról.

Az Orbán Viktort gyalázó Helsingin Sanomatot egyébként a Sanoma birtokolja.

A finn sajtóóriás, Sanoma Media Budapest Zrt. nevén 2014-ig Magyarországon is jelen volt, akkor azonban megvásárolta a hazai érdekeltségeit a szintén baloldali Central Médiacsoport Zrt.

A Sanoma birtokolta többek között a baloldali propagandalapot, a 24.hu-t, illetve az akkor még ellenzéki Figyelőt.

Tavaly részletesen írtunk arról, hogy mi a probléma a finn jogállamisággal, az igazságszolgáltatással és a kisebbségek helyzetével, illetve hogyan nem érvényesül a hatalmi ágak szétválasztása és kérdőjeleződik meg a fékek és ellensúlyok rendszerének a működése.