Potápi Árpád: Magyarország a történelem során mindig talpra állt

PINTÉR Szilárd; VARGA Gábor; APPONYI Albert; POTÁPI Árpád János
Dombóvár, 2020. október 18. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j) és Pintér Szilárd (Fidesz-KDNP), Dombóvár polgármestere leleplezi Varga Gábor szobrászművész gróf Apponyi Albertet ábrázoló alkotását a dombóvári Nemzeti összetartozás terének ünnepélyes átadásán 2020. október 18-án. A város trianoni emlékművének helyet adó teret a Dombóvári Székely Kör, a Dombóvári Trianoni Emlékbizottság kezdeményezésére alakították ki a nemzetpolitikai államtitkárság és az önkormányzat támogatásával. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Magyarország a történelem során mindannyiszor talpra állt, levert forradalmak, vesztes világháborúk és megszállások után is képes volt a megújulásra - mondta Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Dombóváron.
Vágólapra másolva!

Potápi Árpád János a Nemzeti összetartozás terének avatásán mondott beszédében hozzátette: ma büszkén mondhatjuk, hogy

A téren összegyűlt, mintegy kétszáz ünneplő előtt beszélt arról is, hogy 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében nem csak a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátumra emlékezünk, hanem arra is, hogy 30 éve vált újra demokratikussá Magyarország, tíz éve pedig gyökeres fordulatot vett a nemzetpolitika. Először a keretrendszerét teremtették meg a változásnak, ma már erre épülve működik a határon túli magyarságot támogató intézményhálózat - mondta.

- jelentette ki.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Sóki Tamás

Úgy fogalmazott, hogy a térség minden állama, nemzete és nemzeti közössége hasznára meghaladható a nemzeti kirekesztés, a jogfosztás és a korlátozás múltbéli öröksége.

Azt mondta, hogy a száz éve történt népességi és gazdasági veszteségeket nem lehet pótolni,

Potápi Árpád János és Pintér Szilárd (Fidesz-KDNP), Dombóvár polgármestere leleplezi Varga Gábor szobrászművész gróf Apponyi Albertet ábrázoló alkotását Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az ország és a nemzet határai nem esnek egybe,

ezért is fontos, hogy Magyarország intézményes formában támogatást nyújtson a határon túli és a diaszpórában élő magyaroknak

- húzta alá.

A város trianoni emlékművének helyet adó teret a Dombóvári Székely Kör, a Dombóvári Trianoni Emlékbizottság kezdeményezésére alakították ki a nemzetpolitikai államtitkárság és az önkormányzat támogatásával.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

A korábban is itt állt turulszobor talapzatát felújították, és felavatták Varga Gábor szobrászművész rajta elhelyezett alkotását, amely az 1920-as békekonferencián a magyar delegációt vezető Apponyi Albertet ábrázolja, továbbá időkapszulát helyeztek el az építményben. Az új közterületen térkőminta idézi fel a történelmi Magyarországot, a közeli zöldterületen hamarosan a magyar címer mellett Horvátország, Szlavónia, Erdély és Fiume címerét helyezik el.