Európa több irányból is erősödő migrációs támadás alatt áll

Afgán migráns, bevándorlás, határ, Törökotszág, migráció,  Security forces patrol the Iranian border help an exhausted Afghan family with 6 children Afghan family,Security forces Horizontal
VAN, TURKEY - AUGUST 06: Halmurad Muradi ve Birhan Serifi and their children are seen after irregular migrants were caught at the border with Iran in Van, Turkey on August 06, 2021. Security forces, take every precaution to prevent immigration and smuggling activities and neutralize terrorists, catch irregular migrants who want to cross into Turkey and hand them over to the relevant institutions. Ozkan Bilgin / Anadolu Agency (Photo by Ozkan Bilgin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Európa több irányból is migrációs támadás alatt áll, ami a következő hónapokban várhatóan még fokozódni fog a felelőtlen európai uniós bevándorláspolitika és egyes felelőtlen nyilatkozatok miatt - figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, Finnországban.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter Hameenlinnában, a visegrádi, északi és balti országok fórumán arról számolt be, hogy

a szokásos déli és délkeleti irány mellett az EU-t egyre erősebb migrációs nyomás éri kelet felől is.

Mint mondta, Belarusz irányából Litvánia és Lengyelország fenyegetve érzi magát, ez pedig közvetlen hatással van az egész észak-európai térségre. Kiemelte:

ez a nyomás a következő hónapokban még fokozódni fog, hiszen a 39 milliós Afganisztánon belül négymillióan már otthonuk elhagyására kényszerültek, és őket egyesek Nyugat-Európában arra buzdítják, hogy induljanak meg a kontinens irányába.

Illegális bevándorlók sétálnak a síneken a Horgos-Szeged vasútvonalon, Röszke határában 2015. szeptember 7-én Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Észak-Európa most azzal a kihívással szembesül, amely 2015 óta a mindennapok része Közép-Európában, és ez kicsit meg is változtatja az északi kormányok álláspontját.

- fogalmazott. Hozzátette, hogy ezzel szemben

mára a helyzet megváltozott, így az Európai Unióban bevett szokás lett a határkerítések építése.

Ebben a tekintetben Magyarország pozitív tapasztalatokkal rendelkezik, ugyanis ha nem épült volna kerítés a déli határon, akkor további százezrek vagy akár milliók érkezhettek volna illegálisan Európába - húzta alá. Magyarország tehát megvédte Európát, megvédte a fő migrációs célpontnak számító Németországot és természetesen most is készen áll erre - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.