10 nappal a díjátadó előtt elküldték a Grammy-akadémia elnökét

Deborah Dugan
LAS VEGAS, NEVADA - NOVEMBER 14: Deborah Dugan attends the 20th annual Latin GRAMMY Awards at MGM Grand Garden Arena on November 14, 2019 in Las Vegas, Nevada. Joe Buglewicz/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tíz nappal a Grammy-díjátadó gála előtt eltávolították posztjáról Deborah Dugant, az amerikai lemezakadémia első női elnökét.
Vágólapra másolva!

Tíz nappal az idei Grammy-díjátadó gála előtt eltávolították posztjáról Deborah Dugant, az amerikai lemezakadémia első női elnökét, aki alig öt hónapja vette át a pozíciót elődjétől. Az akadémia közleménye szerint Dugant kényszerszabadságra küldték, miután

felmerült a gyanú, hogy nem megfelelően végezte vezetői feladatait.

Dugan Neil Portnow korábbi elnököt követte a poszton, aki 2018-ban nagy vitát váltott ki azzal a megjegyzésével, hogy a női előadóknak többet kellene tenniük, ha azt akarják, hogy díjazzák őket a Grammyn. Dugan a The Recording Academy első női elnöke lett, és egy interjúban „a bolygó legjobb állásának” nevezte a munkáját.

Deborah Dugan az idei latin Grammy-díjak átadásán Forrás: AFP/2019 Getty Images/Joe Buglewicz

A lemezakadémia közleményében azt írta: „figyelembe véve a lemezakadémia kuratóriumának aggályait, köztük a lemezakadémia egyik vezető tagjával kapcsolatban felmerült állítólagos kötelességmulasztás vádját, az igazgatóság adminisztratív szabadságra küldte a lemezakadémia elnökét és vezérigazgatóját, Deborah Dugant, és ez az intézkedés azonnal hatályba lép”.

A testület két független szakértőt is felkért, hogy vizsgálatot folytassanak a felmerült gyanúval kapcsolatban. A vizsgálat lezárásáig pedig Harvey Mason Jr. helyettesíti Dugant. Mason csütörtökön e-mailben biztosította a lemezakadémia tagjait arról, hogy a „Grammy-díjátadó és az azzal kapcsolatos események a korábbi terveknek megfelelően zajlanak majd”. A 61 éves Dugan korábban ügyvéd volt, és Bono jótékonysági szervezetét, a Redet is vezette.

A 62. Grammy-díjátadó gálát január 26-án rendezik meg a Los Angeles-i Staples Centerben. A ceremónia házigazdája Alicia Keys lesz. A műsorban szerepel majd Billie Eilish, Camila Cabello, Bonnie Raitt, a Jonas Brothers, Demi Lovato és Rosalía is.