Kim Dzsongun: Észak-Koreának önellátóvá kell válnia

politics Horizontal This April 10, 2019 picture released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 11, 2019 shows North Korean leader Kim Jong Un attending the 4th Plenary Meeting of the 7th Central Committee of the Workers' Par
Teljes a pártfegyelem
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint országának önellátóvá kell válnia, és ezáltal súlyos csapást kell mérnie azokra, akik abban a tévhitben élnek, hogy szankciókkal térdre tudják kényszeríteni.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsongun az észak-koreai Munkapárt központi bizottságának plenáris ülésén felszólalva beszélt erről. Az állampártot vezető testületet egy nappal a törvényhozás, a Legfelsőbb Népi Gyűlés ülése előtt hívták össze, hogy megvitassák a Kim és Donald Trump amerikai elnök eredménytelen hanoi csúcstalálkozója után kialakult helyzetet.

Az önellátás magas foka

Kim azt hangoztatta, hogy országának saját erejére, technológiájára és forrásaira támaszkodva kell az önellátás magas fokára fejlesztenie a szocializmust, és ezáltal súlyos csapást mérnie azokra az ellenséges erőkre, amelyek abban a tévhitben élnek, hogy térdre tudják kényszeríteni az országot.

Az önellátás és független gazdaság az észak-koreai típusú szocializmus alapja

- mondta.

Teljes a pártfegyelem Forrás: AFP/Kcna Via Kns

Feszült helyzet

Kim említést tett a hanoi csúcstalálkozóról, feszültnek nevezte a kialakult helyzetet, de nem bírálta konkrétan Washingtont a kudarc miatt, és nem tett említést az észak-koreai atomprogramról sem.

Trump és Kim tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol egy sor vitás kérdésben - köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében - született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem válaszolt a feszültség elsimítását célzó észak-koreai gesztusokra.

Az idén februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó viszont a tervezettnél korábban ért véget, és nem vezetett kézzelfogható eredményekhez. Noha a két vezető február óta már kedvezően nyilatkozott egy esetleges újabb találkozó megtartásáról, márciusban több amerikai elemzőintézet műholdképek alapján jelezte, Phenjan nem hagyott fel a nukleáris tevékenységgel.