A legtöbben az új Brexit Pártra szavaznának egy brit EP-választáson

Nigel Farage
British politician and The Brexit Party leader, Nigel Farage addresses the first public rally of their European Parliament election campaign in Birmingham, central England on April 13, 2019. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Vágólapra másolva!
A legfrissebb felmérés szerint Nigel Farage nemrégiben megalakult új Brexit Pártjára szavaznának a legtöbben, ha Nagy-Britanniában is meg kellene tartani a májusi európai parlamenti választásokat.
Vágólapra másolva!

Nigel Farage, a brit belpolitika radikálisan EU-ellenes táborának egyik zászlóvivője, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője alig néhány napja, április 12-én jelentette be hivatalosan a Brexit Párt megalakulását, bár a szerveződést már korábban bejegyezték.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov szerdán ismertetett, 1855 fős választói minta bevonásával elvégzett országos felmérésében kimutatta, hogy a Brexit Pártra 27 százaléknyian voksolnának, ha Nagy-Britannia részt venne a május 23-án esedékes EP-választásokon.

Ez azt jelenti, hogy megalakulása óta a Brexit Párt csaknem megkétszerezte szavazótáborát, a múlt heti hasonló vizsgálat ugyanis, amelyben először szerepelt ez a politikai szerveződés, 15 százalékos támogatottságot jelzett Farage új pártjának.

A Brexit Párt megalakulásának legnagyobb vesztese a YouGov szerdai kimutatása szerint a UKIP,

amelynek tábora a felére zuhant: a múlt heti felmérésben a résztvevők 14 százaléka mondta azt, hogy erre a pártra szavazna a májusi EP-választásokon, az új vizsgálatba bevont választóknak viszont már csak a 7 százaléka válaszolta ugyanezt.

Nigel Farage a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás után – amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe – távozott a UKIP éléről, azzal az indokkal, hogy a népszavazási eredménnyel a párt politikai céljai teljesültek. A UKIP volt hosszú éveken át a legnagyobb olyan brit politikai erő, amelynek gyakorlatilag egyetlen programpontja Nagy-Britannia kilépése volt az Európai Unióból.

Nigel Farage Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Farage később ki is lépett a UKIP-ból, amelynek új vezetésével számos kérdésben összekülönbözött, és az új Brexit Párt megalakítása óta is már több szócsatát vívott.

Az előző, 2014-ben tartott európai parlamenti választást Nagy-Britanniában az akkor még Farage vezette UKIP nyerte meg, a brit EP-mandátumok egyharmadát begyűjtve. Ezen a brit EP-választáson fordult elő első ízben 1910 óta, hogy nem a két hagyományos nagy parlamenti erő, a Konzervatív Párt vagy a Munkáspárt nyert meg egy országos brit népképviseleti választást.

A YouGov szerdán ismertetett új felmérése szerint a második helyen a hagyományos brit parlamenti pártok közül a Munkáspárt – a legnagyobb ellenzéki erő – áll 22 százalékos támogatottsággal; ez két százalékpontos veszteség a múlt hét óta. A harmadik helyre került a kormányzó Konzervatív Párt, amelynek tábora 16 százalékról 15 százalékra csökkent.

A Liberális Demokraták 8 százalékról 9 százalékra, a Zöld Párt ugyancsak 8 százalékról 10 százalékra növelte támogatottságát. A szintén nemrég alakult Change UK a múlt heti 7 százalék után most 6 százaléknyi szavazatarányra számíthatna. A Change UK pártot az a független alsóházi frakciócsoport alapította, amelynek jórészt EU-párti tagjai a Konzervatív Pártból és a Munkáspártból léptek ki február közepén, mivel nem értettek egyet addigi pártjuk Brexit-stratégiájával.

Már kétszer halasztották el a Brexitet

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg. Theresa May konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezésére azonban az EU ezt a határidőt eddig kétszer meghosszabbította, miután a londoni alsóház háromszor is elutasította a Brexit feltételrendszeréről novemberben elért megállapodást.

A múlt héten tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, de ennek feltétele az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a májusi EP-választásokon.
London ezt úgy kerülheti el, ha a brit parlament május 22-ig – a brit EU-választások elvi időpontja előtti utolsó napig – elfogadja a Brexit-megállapodást. Ebben az esetben Nagy-Britannia június 1-én rendezett módon, megállapodással kiléphet az Európai Unióból.

Ha nincs elfogadott Brexit-megállapodás, és London az EP-választásokon sem lenne hajlandó részt venni, akkor ugyanezen a napon rendezetlenül, megállapodás nélkül szűnne meg a brit EU-tagság, de a széleskörű elemzői konszenzus ezt a forgatókönyvet teljesen valószínűtlennek tartja.