V4NA: Eltávolítaná a kereszteket a tantermekből az olasz oktatási miniszter

Vágólapra másolva!
Lorenzo Fioramonti olasz oktatási miniszter javaslata szerint a feszületeket világtérképpel vagy az olasz alkotmány szövegével helyettesítenék. Az olasz püspöki kar (Cei) napilapja szerdán elutasította a kezdeményezést. Több olasz politikus - köztük Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter - is felemelte szavát az olasz keresztény hagyományok mellett, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az olaszországi közintézményekben - nemcsak a tantermekben, hanem az óvodáktól a kórtermekig, a bíróságoktól a rendőrségi hivatalokig - bevált szokás, hogy kereszt van a falon, és gyakran ugyanitt a mindenkori olasz államfő fényképe is látható.

Egy kereszt. A kép illusztráció. Forrás: Origo

A kereszt kitételét az osztálytermekben egy második világháború előtti olasz jogszabály írja elő, amelyet a hatvanas években megerősítettek.

Ezeket vetetné le az új olasz kormányban oktatási miniszterként az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) képviselő Lorenzo Fioramonti.

A miniszter megjegyezte, hogy ő még Sergio Matterella államfő fényképét is eltávolítaná.

A kereszt a helyén marad

- reagált a L'Avvenire című katolikus újság, és vezércikkében arra figyelmeztetett, hogy

Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, az ellenzéki Liga elnöke Facebook-bejegyzésében az olasz keresztény hagyományokra emlékeztette az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárti politikusait.

- írta a politikus.

„A feszület nem diszkriminatív, a kereszténység átitatja kultúránkat, amely éppen ezért befogadást és integrációt hirdet" - idézte a napilap Stefano Russo püspököt, a Cei főtitkárát, aki sajnálatát fejezte ki a miniszter szűk látókörű, laikus világnézete miatt.

A püspöki kar vezetője megjegyezte, hogy

Fioramontinak korábban az a kezdeményezése is vitát szított, hogy igazolt hiányzásnak rendelte el az olasz diákok részvételét a szeptember 27-i környezetvédelmi tüntetésen.