Kína vezető szerepre törekszik a kibertér fejlődésében

New Weibo user agreement claims copyright on all content China Chinese Weibo Sina micro-blogging copyright platform agreement user
--FILE--A Chinese mobile phone user shows the icons of messaging app Weixin, or WeChat, left, of Tencent, Baidu Tieba, center, and Weibo, right, the Twitter-like microblogging service of Sina, on his smartphone in Ji'nan city, east China's Shandong province, 24 April 2017. Sina Weibo users have vented their fury after the micro-blogging service unilaterally amended its user agreement and claimed copyright on all content published on the platform. The new agreement forbids users from authorizing any third party to obtain content from Weibo without its written consent, even if it is an original post by the user themselves.
Vágólapra másolva!
Kína "vezető szerepet" kíván betölteni a kibertér fejlődésében - jelentette ki vasárnap a pekingi döntéshozás egyik tagja, miközben a távol-keleti országot rendszeres kritika éri az internet szigorú korlátozása miatt.
Vágólapra másolva!

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Huang Kunming, a Kínai Kommunista Párt központi tájékoztatási osztályának vezetője

arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek együttes erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a kibertér az emberiség közös fejlődését, biztonságát és érdekeit szolgálhassa.

Huang a kelet-kínai Csöcsiang tartományban található Vucsenben megrendezett, VI. Internet Világkonferencia megnyitóján elmondott beszédében arról beszélt, hogy Kína a jövőben is vezető szerepet fog betölteni a kibertér fejlesztésében, és fáradságot nem kímélve dolgozik majd azért, hogy hozzájárulhasson a kibertér nyitottságához és biztonságához, valamint nemzetközi irányításához. A vezető kiemelte: az internet a jövőben elsődleges forrás szerepét tölti majd be a világszerte élő emberek jólétének előmozdításában.

A kép illusztráció. Forrás: Imaginechina/Da qing - Imaginechina/Da Qing

- tette hozzá.

A konferenciát csaknem 1500, a világ több mint 80 országából és térségéből érkező vendég részvételével rendezték meg.

A nemzetközi közösség rendszeresen bírálja Kínát amiatt, hogy a pekingi vezetés által veszélyesnek minősített tartalmakhoz - köztük a Google, a Facebook, a YouTube, a Twitter, vagy a Wikipedia oldalaihoz - nem lehet hozzáférni a kínai interneten.

Kínának az internet jövőjében játszott szerepét ráadásul az Egyesült Államokkal több mint egy éve húzódó kereskedelmi háború is nagy mértékben befolyásolja, Washington ugyanis májusban tiltólistára helyezte a Huawei kínai telekommunikációs óriást, és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kizárta a céget az ötödik generációs (5G) hálózat kiépítéséből. Az Egyesült Államok vádját, miszerint a Huawei által biztosított berendezéseket a kínai állam kémkedésre használhatná fel, a Huawei elutasította.