Repülővel elhagyták Japánt a Diamond Princess üdülőhajó amerikai utasai

repülővel hazatérő amerikai állampolgárok japánban
Busszal érkeznek a tokiói Haneda repülőtérre a jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró amerikai utasai 2020. február 17-én hajnalban, miután megérkezett Japánba az amerikai kormányzat által a mintegy négyszáz amerikai állampolgár
Vágólapra másolva!
Két repülőgépen elhagyták Japánt a korábban Jokohama kikötőjében karanténba helyezett Diamond Princess üdülőhajó amerikai utasai. Az evakuált utasok között 14 fertőzött van, akiknél az elmúlt 2-3 napban mutatták ki a kórt - közölte hétfőn az Egyesült Államok tokiói nagykövetsége.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint mintegy 340 amerikai állampolgár már útban van hazájába azt követően, hogy átesett azon a vizsgálaton, amelynek célja kimutatni a tüdőgyulladást okozó COVID-19 koronavírust.

A tünetmentesnek ítélt utasokra hazájukban újabb 14 napos karantén vár két texasi és egy kaliforniai szövetségi intézményben.

Buszokkal szállítják el a jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró amerikai utasait 2020. február 17-én hajnalban, miután megérkezett Japánba az amerikai kormányzat által a mintegy négyszáz amerikai állampolgár evakuálására bérelt két chartergép. A luxushajón 355-re nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma. Forrás: MTI/AP/Kyodo News/Jun Hirata

Az evakuált utasok között 14 fertőzött van, akiknél az elmúlt 2-3 napban mutatták ki a kórt.

Elszállításukról azt követően döntöttek, hogy a kérdésben konzultáltak a washingtoni egészségügyi minisztériummal és a külügyminisztériummal. Az a döntés született, engedélyezik számukra az utazást, de a repülőgépen elkülönítik őket a többi utastól.

A kiadott közlemény szerint a legbiztonságosabb és a leggyorsabb módszerrel szállítják a fertőzötteket az utasszállító gép különlegesen, az egészségügyi normáknak megfelelően kialakított részlegében.

A hajó amerikai utasainak elszállítására az amerikai kormányzat bérelt két chartergépet, amelyek a tokiói Haneda repülőtéren vették fedélzetükre utasaikat.

Busszal érkeznek a tokiói Haneda repülőtérre a jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró amerikai utasai 2020. február 17-én hajnalban, miután megérkezett Japánba az amerikai kormányzat által a mintegy négyszáz amerikai állampolgár Forrás: MTI/AP/Kyodo News/Goto Szadajuki

Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában közölte, hogy

a Diamond Princess üdülőhajón eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 lelete pozitív lett.

Kacunobo hozzátette, hogy közülük 73 ember tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodott. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több lett a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba vitték Japánban.

Hétfői japán médiaértesülések szerint további 99, a hajón lévő emberen mutatták ki a vírust, őket szintén elkülönítették a többi utastól.

2020. február 17-én közreadott képen Naruhito császár és felesége, Maszako császárné köszönti a tiszteletükre összesereglett embereket az új év alkalmából a tokiói császári palota golyóálló üveggel védett erkélyéről január 2-án. A tokiói császári palota sajtóirodájának február 17-i közleménye szerint a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra való tekintettel biztonsági okokból február 23-án nem rendezik meg a császár nyilvános születésnapi ünnepségét. Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Japánban az új koronavírus-járvány terjedésétől tartva törölték Naruhito császár 60. születésnapjának e hét végére tervezett nyilvános megünneplését.

Az uralkodót először köszöntötték volna fel ilyen hivatalos rendezvényen azóta, hogy tavaly májusban trónra lépett.