Kína enyhíti a beutazási tilalmat több európai országgal szemben

Kína koronavírus határ Csengtu
(200806) -- CHENGDU, Aug. 6, 2020 (Xinhua) -- Customs officials inspect epidemic prevention supplies to be transported overseas at Chengdu International Railway Port in Chengdu, capital of southwest China's Sichuan Province, July 17, 2020. Chengdu has seen nearly 1,200 accumulative trips made by China-Europe freight trains from January to July this year, a year-on-year increase of 58.6 percent, according to the management committee of the Chengdu International Railway Port. (Xinhua/Liu Kun)
Vágólapra másolva!
Kína a jövő héttől enyhíti a beutazási tilalmat egyes európai országok állampolgáraival szemben, lehetőséget nyújtva a kínai tartózkodási engedéllyel rendelkezők visszatérésére.
Vágólapra másolva!

Kína európai külképviseleteinek hivatalos weboldalán kedden jelent meg közlemény, amely szerint

augusztus 17-től 36 európai ország állampolgárai nyújthatnak be kínai vízumkérelmet,

amennyiben rendelkeznek érvényes kínai tartózkodási engedéllyel vagy családegyesítésre jelentkeznek.

Augusztus 17-től 36 európai ország állampolgárai nyújthatnak be kínai vízumkérelmet Forrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Liu Kun

Az országok listáján a 27 uniós tagállam - köztük Magyarország - mellett Albánia, Észak-Macedónia, Izland, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Norvégia, Szerbia, Svájc és az Egyesült Királyság szerepel.

Az új szabály alapján benyújtott munka- vagy családegyesítési vízumkérelmeket díjmentesen bírálják el a kínai külképviseletek.

Vírustesztet kell csináltatnia minden beutazónak

Kína március 28-án, a koronavírus-járvány globális súlyosbodása nyomán vezetett be beutazási tilalmat a külföldiekre vonatkozóan, mely a Kínában életvitelszerűen élőkre is vonatkozik, emellett a Kínába közlekedő nemzetközi járatok számát is korlátozta.

A beutazási tilalom alól későbbi enyhítéseknek köszönhetően kivételt élveznek a diplomaták, illetve gazdasági, tudományos vagy a járvány elleni küzdelem területén kulcsfontosságúnak ítélt személyek.

A tilalom bevezetését követően számos, Kínában életvitelszerűen élő külföldi rekedt az országon kívül.

Ennek egyebek mellett az volt az oka, hogy sok külföldi látogat haza vagy utazik Kínán kívülre üdülés céljából a jellemzően egyhetes holdújévi munkaszünet idején. Ez idén január 24. és február 2. közé esett, amikor a járvány Kínában tetőzni kezdett, és lezárták a gócpontot, a közép-kínai Hupej tartományt. A koronavírus miatti félelmek pedig a következő időszakban járattörlésekhez vezettek, így sokan emiatt nem tudtak az eredeti terveik szerint visszatérni, míg mások a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt halasztották el a visszautazást.

Egy július 21-e óta érvényben lévő rendelkezés szerint minden Kínába utazónak vírustesztnek kell alávetnie magát az utazását megelőző öt napon belül, majd a beérkezés helyszínén 14 napig tartó karantént kell eltölteniük arra kijelölt szálláshelyeken, saját költségen.