Törökországba újabb 6,5 millió adag kínai vakcina érkezett

CoronaVac koronavírus vakcina Kína
ANKARA, TURKEY - DECEMBER 31: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - " TURKISH MINISTRY OF HEALTH/ HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A health official analyses samples of CoronaVac vaccines after they were brought to Ankara, Turkey on December 31, 2020. Analyzes check the expected quality, effectiveness and reliability of the vaccine. During the analysis process, it is checked whether the formulation structure of the vaccine has changed. If it is found suitable after the tests that will take at least 14 days, the vaccine will be made available by giving "Emergency Use Approval". Turkish Ministry of Health/Handout / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac-vakcina érkezett Törökországba - jelentette a török sajtó hétfőn. Ankara összesen 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített víruson alapuló oltóanyagából.
Vágólapra másolva!

Az első hárommillió adag december végén érkezett meg a kis-ázsiai országba. A szállítmány bevizsgálása után a török gyógyszerfelügyelet engedélyezte a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, január 14-én pedig megkezdődött a lakosság tömeges beoltása.

A beoltottak száma múlt hét szerdán meghaladta az egymilliót, jelenleg pedig 1 millió 248 ezren áll a mutató. Eddig túlnyomórészt egészségügyi alkalmazottaknak, kisebb részt idősotthonokban élőknek és dolgozóknak, illetve 85 év felettieknek adták be az oltóanyagot. Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a beoltottak a népesség körülbelül 1,5 százalékát teszik ki.

A kínai CoronaVac védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni.

A most leszállított 6,5 millió dózis egy 10 millió adagos részlet első csomagja, tehát a közeljövőben további 3,5 millió vakcina érkezése várható. Bár a bevizsgálás körülbelül két hetet vesz igénybe, a hétfői szállítmány lehetővé teszi, hogy Törökország megszakítás nélkül folytassa oltási programját.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Turkish Ministry Of Health/Hando

A török vezetés a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai-német Pfizer-BioNTechkel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről, továbbá az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szombaton azt közölte, hogy a Szputnyik V vakcinát Törökországban is gyártani fogják, és a technológiaátadás már megkezdődött.

A török egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 5277 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 140 volt. Az új esetek napi száma december elején még 30 ezer felett járt, a haláleseteké pedig december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.