Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő győzelmet aratott Magyarország Németország ellen a férfi kézilabda-vb-n. Lékai Máté 3 másodperccel a vége előtt lőtte be a győztes gólt, 29-28-ra nyertünk a németek ellen, ami csoportelsőséget ért a magyar válogatottnak. Máthé Dominik és Bánhidi Bence világklasszis produkciója nélkül ez a győzelem aligha született volna meg.

A magyar férfi kézilabda-válogatott számára végre elkezdődött a világbajnokság. Erre hat napot kellett várni, mert a Zöld-foki-szigetek és Uruguay elleni mérkőzések legfeljebb edzésnek voltak jók.

A németek elleni összecsapásnak komoly tétje volt: a győztes csapat csoportgyőztesként mehetett tovább a középdöntőbe, igaz, a vesztes is továbbjut ugyanoda.

Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy hány ponttal mehet Gulyás István csapata a következő körbe. Az esetleges döntetlen a németeknek kedvezett volna.

A középdöntőben majd a spanyol, a brazil és a lengyel válogatottal kell megmérkőzni, de ne szaladjunk ennyire előre, mert előttünk volt még a németek elleni összecsapás.

A meccs előtt jó hírnek számított, hogy a magyar csapatból továbbra is mindenki negatív koronavírus-tesztet produkált.

Szita Zoltán elképesztő átlövésével indult a találkozó, fél perc elteltével vezetett Magyarország. A túloldalon Schiller hétméteresből egyenlített, a rossz híreket fokozta, hogy Bánhidit az első adandó alkalommal kiállították. 2-2 után Máthé Dominik újra a magyaroknak szerzett vezetést - 3-2 ide, az ellenfél rendre egyenlíteni tudott. 3-4 után Máthé Dominik hatalmas góllal szerezte meg a negyedik magyar találatot - nagyon vagányul játszott a magyar fiú.

Máthé Dominik remekül játszott az első félidő első felében Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A 8. percben 4-4-es állásnál Sipos Adrián kapott két perces büntetést. Lékai-Bánhidi összjáték után ismét vezettünk, de Máthé Dominikot is kiállították. 9 és fél perc alatt három kiállítást ítéltek ellenünk. De Mikler fantasztikusan védett, a támadásban elszórtuk a labdát, Schiller az üres kapuba lőve egyenlített. A magyar válogatott az első két meccsén 26-szor adta el a labdát, ez rendkívül sok volt, Uruguay és a Zöld-foki-szigetek ellen. A németekkel szemben az eladott labdák számát mindenképpen redukálni kellett. Az ellenfél is keményen védekezett, 5-5-ös állásnál kettős előnybe került a magyar csapat. Ezt az időszakot majdnem teljesen végigtámadhatta a német válogatott, de aztán egy magyar lerohanás után Lékai kettőre növelte a különbséget (7-5).

Nem sokkal később pedig már 4 góllal vezettünk. Bánhidi Bence, Bodó Richárd és Máthé Dominik szebbnél szebb gólokat lőtt.

A magyar csapat egy 7-2-es sorozattal alakította ki ezt a különbséget, a 17. percben 10-6-ra vezetett Magyarország.

Lékai Máté a német védők között tört a kapura Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Kühnt nem tudtuk tartani, ő kétszer szórt meg bennünket, szerencsére mi is lőttük a gólokat. A németek kapust cseréltek, a veterán Bitter állt a háló elé. A 21. percben 12-9-es magyar vezetésnél Balog Zsolt a kapufára pörgetett egy büntetőt, ezért kár volt. Bodó és Ancsin keresztjátéka után utóbbi is beköszönt, 13-9 ide, nem kellett idegeskedni.

A németek mindig próbáltak visszakapaszkodni, de mi lenyomtuk őket a víz alá.

Ancsin egy emelettel magasabban járt, amikor újabb ágyúdörgés jelezte az újabb magyar gólt. A 26. percben Lékai passzbemutatása után nem passzolt, hanem gólt lőtt, 15-10 ide, elképesztően játszott Magyarország.

Ancsin Gábor ünnepli a gólját a németek ellen Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ami picit zavaró volt, a sok magyar kiállítás, a 26. percre már ötször állítottak ki tőlünk. A németek két gólt lőttek és feljöttek 15-12-re. Ancsin újra lőtt, de Bitter védett. Hullámvölgybe kerültünk, ráadásul

Pedro nagy gólt akart lőni Bitternek, ám a labdával átalakította kicsit a német kapus fizimiskáját.

Bitter meg is sértődött, miközben sorozatban a harmadik gólt kaptuk. 15-13-nál Böhm még egy gólt lőtt, így a szünetben már csak egy góllal, 15-14-re vezetett Magyarország. Nem véletlenül ünnepelték a németek a 14. góljukat, mert komoly mélységből jöttek vissza.

A német válogatott óriási hajrát nyitott az első féldiő utolsó perceiben Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Mondhatjuk, most nekünk jött jól a szünet. A második félidő kérdés az volt, hogy nagy lendületbe jövő németeket sikerül-e megfékezni. Fél perc elteltével Weber egyenlített, de Szita ismét nagy gólt lőtt, Mikler is védett egy nagyot. Bánhidi ragyogó lefordulása után 17-15 ide, majd Mikler ziccert védett. Az újabb magyar támadásnál elvették tőlünk a labdát, miközben a németek pályára küldték a veterán Gensheimert. 17-15 után 17-17 következett, majd Lékai betörése kellett az újabb magyar gólhoz.

Lélektanilag fontos volt, hogy a németek ne vegyék át a vezetést.

Ez olyannyira nem jött össze, hogy Szita Zoltán harmadik góljával megint két góllal vezetett Magyarország. A nap legszebb magyar gólját Szita és Bánhidi hozta össze: Szita úgy passzolt oda a magyar beállónak, hogy oda sem nézett. Elképesztő volt, miként az ezt követő Mikler védés is. Nem is egy, nem is kettő, hanem három: egy, kettő, három. Az utolsónál Geinsheimer lövését szedte ki a magyar kapus.

Szem a labdán Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A 43. percben az előnyben támadó magyar csapat a kapufára lőtt, nem sikerült elmenni hárommal. Holtpontra került mind a két csapat, percek óta 22-20-ra vezetett Magyarország. Drux sajnos lőtt egy gólt, 22-21, nagy izgalmakkal kezdődött az utolsó negyedóra. Geinsheimer góljával egyenlítettek a németek 22-22.

A magyar csapatnak több lehetősége volt, de hat és fél percig nem lőttünk gólt.

Szerencsére Bodó a legjobbkor helyezett el egy bombát, 23-22 ide. Ám a magyar csapat mintha elfáradt volna. Legutóbb 4-3-ra vezetett a német együttes, majd az 51. percben 24-23-ra újra náluk volt az előny. Szerencsére Bánhidi a túloldalon újra egyenlített. A magyar beállósnak ez volt a 6. gólja.

A németek könnyű gólokkal operáltak, Weber újra a fehér mezes együttest juttatta előnyhöz, ráadásul Ancsint kiállították. Máthé Dominik iszonyatosan fontos átlövést eresztett meg, ismét egyenlő lett az állás. Máthénak ez volt a 7. gólja

Lékai Mátét rendezi át egy kicsit a német védőfal Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Sajnos, Weber megállíthatatlan volt, s az utolsó percekben rendre a németek vezettek. Bodó lövését leblokkolták, Lékai alsó löketét Bitter fogta meg.

A magyar csapat támadójátéka visszaesett, hiányoztak a gyors lefordulások.

Bánhidi kiharcolt egy hetest és a magyarok emberelőnybe is kerültek. Mindez az 55. percben történt, Máthé Dominik pedig belőtte. 26-26, 5 perc volt hátra.

Mikler őrületes védése után ismét a vezetésért támadtunk, és Bánhidi ezt is megoldotta. Druxot forgatta be a magyar beállós, ismét felcsillant a győzelem reménye. Ancsint kiszórták két percre, ez nagyon nem jött jól. A németek pillanatok alatt egyenlítettek (27-27), hátrányban kellett támadni tehát. Bánhidi nyolcadik gólja már világklasszis teljesítmény volt tőle. Emberhátrányban voltunk, de valahogy ki kellett védekezni. 1.15-el a vége előtt a németek időt kértek.

Groetzki a szélről egyenlített, az első gólja volt a vb-n a játékosnak. De még mindig ott volt a lehetőségünk, a magyar csapat is időt kért fél perccel a vége előtt. Higgadtnak kellett maradni és figyelni az órát. 33 másodperc volt hátra.

Majd 3 másodperccel a vége előtt Lékai Máté pontot tett a meccs végére.

Óriási győzelem, 29-28-ra nyert a magyar válogatott. A játékosok egymás nyakába borulva ünnepelték ezt a fantasztikus győzelmet. Ez azt is jelenti, hogy a magyar csapat a maximális, 4 ponttal megy be a középdöntőbe, ahol a spanyolokkal, a lengyelekkel és a brazilokkal játszunk a legjobb 8 közé jutásért. A másik ágról érkező csapatok közül egyiknek sem lesz 4 pontja, nekünk igen. Az első meccset csütörtökön Brazília ellen játsszuk.

A németek elleni meccsen Bánhidi Bence és Máthé Dominik világklasszis teljesítményt nyújtott.

Férfi kézilabda-világbajnokság, A-csoport, 3. forduló:
Magyarország-Németország 29-28 (15-14)
Gíza, zárt kapuk mögött, v.: Gubica, Milosevic (horvátok)
lövések/gólok: 38/29, illetve 42/28
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 4/4
kiállítások: 14, illetve 14 perc

Magyarország: Mikler - Bóka, Szita 3, Bánhidi 8, Lékai 4, Máthé 8, Rodríguez, cserék: Sipos, Rosta 1, Balogh Zs. 1, Bodó 2, Ancsin 2, Székely, szövetségi kapitány: Gulyás István