Vágólapra másolva!
A magyar kézilabda-válogatott meglepő Hollandia elleni veresége után győzelmi kényszerrel kell, hogy pályára lépjen vasárnap este a portugálok ellen, ha nem szeretné, hogy idő előtt véget érjen számára a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság.

Még csak három napon vagyunk túl a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságon, de máris mennyi minden történt! Ez nem véletlen, hiszen már ennyi idő alatt is kiderült, hogy a 24 csapatos mezőnyből bárki legyőzhet bárkit. Már egy-két kivétellel nincsenek érinthetetlen válogatottak, a középmezőny vége és a legjobbak között minimálisra csökkent a különbség.

Talán még a magyar válogatott nyitónapon elszenvedett vereségénél is nagyobb meglepetést tartogatott a szombat este, amikor Oroszország legyőzte az eddig igencsak formán kívül játszó Sander Sagosen vezette Norvégiát. Sőt, előzetesen azt sem gondoltuk volna, hogy a társházigazda Szlovákia előbb szerzi meg első sikerét az Eb-n, mint Gulyás István csapata.

A magyar válogatott számára létfontosságú lenne a Portugália elleni vasárnap esti mérkőzés megnyerése Fotó: Csudai Sándor - Origo

Reméljük, hogy a mieink jó példát vesznek a Litvániát 31-26-ra felülmúló északi szomszédunktól és Portugália ellen sikerül megszerezni a létfontosságú első sikert. Ha ez nem jön össze, akkor nagyon közel kerülünk a kieséshez, amibe egyelőre bele sem merünk gondolni. Már csak azért sem, mert nem mindennap adatik meg a lehetőség, hogy 18-20 ezer ember előtt lássuk a nemzeti csapatot pályára lépni.

Az, hogy ennyi néző szeme láttára kellett megmutatniuk magukat a játékosainknak, nem egy megszokott dolog.

- világított rá még a pénteki sajtóeseményen Ancsin Gábor arra, hogy miért nem sikerült legyőzni a nálunk gyengébb képességű játékosokból álló, de a nyitómccsen tudásuk legjavát a pályára kitevő Hollandiát.

Ami számunkra mindenképp furcsa volt a találkozóval kapcsolatban, hogy szemben a hollanddal, a mieink úgy döntöttek, hogy egyetlen edzést sem játszanak előtte a hatalmas budapesti arénában. Talán ennek tudható be az első félidőben mutatott zavarodott játékunk, mert még ezen a szinten is kell némi idő, hogy "belakják" az új teret a kézilabdázók.

Nagy László szerint nem azon múlt a vereség, hogy nem edzettek a nyitómeccs előtt az MVM DOME-ban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagy László szerint nem ezen múlt a siker elmaradása. A válogatott szakmai stábjának tagja elmondta, hogy szerdán egy hivatalos fotózáson kellett részt venniük, és a csapat telki szállásáról bejönni a Népligetbe edzeni egyet, majd visszamenni, az négy órát vett volna el a fiúktól, amit inkább pihenésre fordítottak.

Sajnos hiába élnek szinte teljesen elszigetelve a fővárostól és a nagyobb embertömegektől a játékosok, a koronavírus-járvány szombaton ismét beférkőzött a magyar csapat sorai közé. Győri Mátyás tesztje pozitív lett, így a hollandok elleni meccskeretből kimaradó irányító Portugália ellen sem léphet pályára.

"Ez egy Európa-bajnokság, jön két fontos, de nem egyszerű mérkőzés, amivel még tovább tudunk jutni a középdöntőbe"

- tekintett előre rögtön a vereség utáni rövid interjúban Székely Márton, a második félidőben kilenc védést bemutató kapusunk.

A portugálok a két évvel ezelőtti kontinenstorna felfedezettjei voltak. A legendás Magnus Andersson révén némi svéd segítséggel, kb. tíz esztendő alatt teljesen az alapokról építkezve eljutottak arra a szintre, hogy bárkire veszélyesek legyenek, ezt ott Malmőben mi is megtapasztalhattuk, amikor 34-26-ra legyőztek bennünket.

Jellegzetességük, hogy játékosaik egy nagyon komplett egészt adnak ki, és a taktikában minden egyes tagjuknak megvan a szerepe.

Rui Silva és Miguel Martins felelősek a támadójáték vezényléséért, Fabio Magalhaesnek a jellegzetes elemnek számító hét a hat elleni támadójátékukban van kulcsszerepe, Antonio Areia a szélről és a büntetővonalról lő rendkívül változatosan, Victor Iturizza és Daymaro Salina pedig az ellenfél védőfalában vállal tevékeny szerepet. Utóbbi két beálló egyszerre is a pályán szokott lenni, amikor a kapust lecserélve eggyel több mezőnyjátékossal támadnak.

A portugálok szegedi irányítójára, Miguel Martinsra mindenképp oda kell figyelnie a magyar védőknek Forrás: MTI/Kovács Tamás

Azonban a portugál rendszer ezen a tornán már a jóval rajt előtt megbomlott valamelyest. A beálló Luis Frade, a balátlövő André Gomes, illetve Joao Ferraz és Diogo Silva sérülése miatt klasszis balkezes átlövő nélkül maradtak - ezek igencsak leszűkítették Paulo Pereira szövetségi kapitány lehetőségeit. Már az Izland elleni meccsen is láthattuk ennek a jeleit, hiszen a második félidőben már nagyon nehezen bírtak el az amúgy végig tisztán és fegyelmezetten védekező északiakkal.

Alfredo Quintana tragikus halálával bő egy évvel ezelőtt szinte pótolhatatlan űrt hagyott maga után a kapuban. Azért az Izland ellen kilenc védést is bemutató Gustavo Capdeville képes jó teljesítményre, így óva intenénk bárkit attól, hogy lebecsülje a luzitánokat. Csupán azt állítjuk, hogy könnyebben verhetőek, mint két évvel ezelőtt.

A magyar csapatban Győri mellett az első meccs második félidejében bokasérülést szenvedő Bánhidi Bence pályára lépése is kérdésessé vált.

Ha világklasszis beállónk nem tudna vasárnap este játszani, az - bármilyen furcsa ezt leírni -, de akár jól is elsülhet a mieink számára. A hollandok elleni talákozón is jól látszott, hogy csapattársai talán már-már túlzottan is rá hagyatkoztak, hogy ő majd megoldja valahogy, akik így jóval kevesebb felelősséget vállaltak.

Lékai Máté vezérszerepére a portugálok ellen is nagy szükség lesz Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amint Bánhidi elhagyni kényszerült a pályát, a nyolc góllal záró Lékai Máté, és az embertelen nagy gólokkal jelentkező Bodó Richárd is többször néztek a kapu felé. Ami fontos lenne, hogy már az elején ragadjuk magunkhoz a kezdeményezést, szaladjanak inkább a portugálok az eredmény után.

Ez jótékony hatással lenne a hangulatra is, mert bármenyire is fantasztikus volt már csütörtökön is az atmoszféra a Colosseumban, ilyen szempontból a torna legjobb meccse egyelőre nem a magyar válogatotthoz köthető.

Ha sikerülne megszerezni első győzelmünket a vasárnap este 18:00-kor kezdődő összecsapáson, az amellett, hogy életben tartaná továbbjutási reményeinket, azt is eredményezhetné, hogy még inkább egymásra találnak csapatunk és szurkolóik.