Ukrajna olimpiát rendezne 2030-ban vagy 2032-ben

Horizontal
Ukraine's athletes take part in the welcoming ceremony for the Ukrainian Olympic team at the Olympic Village ahead of the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on July 31, 2016. (Photo by Mark RALSTON / AFP)
Vágólapra másolva!
Vadim Gutzeit sportminiszter szerint Ukrajna fontolgatja, hogy jelentkezik a 2030-as téli vagy a 2032-es nyári olimpia házigazdájának.

A bejelentéssel az után állt elő a csapatban 1992-ben olimpiai bajnok kardozó, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptemberben felvetette a lehetőséget, feladatul szabva a pályázat benyújtásához szükséges munka, és az ötkarikás játékok rendezését megalapozó elemzések elvégzését.

A nemzeti hírügynökség, az Ukrinform szerint Gutzeit azt javasolta, hogy Ukrajna inkább a 2030-as téli olimpiára pályázzon, s úgy vélte, az ország fejlődik annyit, hogy az évtized végére képessé válik a rendezésre.

A kilenc esztendő múlva esedékes havas-jeges játékok iránt érdeklődést mutatott már Spanyolország (Barcelona), Japán (Szapporó), az Egyesült Államok (Salt Lake City) és Kanada (Vancouver). A 2032-es nyári olimpia megrendezésének gondolatával pedig érdemben Ausztrália, India, Indonézia, Katar, Kína, Németország és Törökország kacérkodik.

A 2022-es téli seregszemlét Pekingben, a négy évvel későbbit Olaszországban - Milánóban és Cortina d'Ampezzóban - rendezik, míg a nyárinak a 2020-ról az idei évre átkerült tokiói olimpia után 2024-ben Párizs, 2028-ban pedig Los Angeles ad otthont.