Szijjártó Péter: Magyarország ösztöndíj-megállapodást kötött a Nemzetközi Úszó és Vízilabda Szövetséggel

vízilabda
Spanish and Italian players fight for the ball during the women's Water Polo European Championships match of Italy vs Spain in Budapest on July 20, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A kormány megállapodást kötött a Nemzetközi Úszó és Vízilabda Szövetséggel (World Aquatics) arról, hogy 2027-től évente kétszáz sportoló érkezhet magyarországi egyetemekre felsőoktatási ösztöndíjjal - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a szervezetet vezető Huszain al-Muszallammal közös sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy az előző havi fukuokai vizes világbajnokságon hazánk két aranyérmet és két ezüstöt szerzett, amivel az éremtáblázat tizenegyedik helyén végzett, erre azonban a magyar sportdiplomácia is feliratkozhat egy arannyal, hiszen a World Aquatics központjának Budapestre költözése hatalmas siker.

Leszögezte: ez a döntés teljesen új dimenzióba helyezi Magyarország, a magyar sport és a nemzetközi sportélet viszonyát, illetve újabb óriási lökést adhat az úszó- és vízilabdasportnak, és Magyarország felé tereli a fejlesztések fókuszát.

"Szeretném azt is világossá tenni, hogy Magyarország, a magyar kormány nem építkezési kérdésként, nem infrastruktúra-fejlesztésként tekint arra, hogy a World Aquatics ideköltözik Budapestre" - közölte.

"Természetesen ez is egy természetes része lesz a dolognak, hogy majd építkezés lesz, és lesznek ennek fizikailag látható jelei, de a vizes sportágak világszövetségének Magyarországra költözését mi egy nagy, átfogó úszás- és vízilabda-fejlesztési program keretében képzeljük el" - tette hozzá.


Szijjártó Péter tudatta, hogy a kormány ösztöndíj-megállapodást írt alá a világszövetséggel, amelynek értelmében a világ úszó- és vízilabdasportjának nemzetközi oktatási fókusza is Budapestre kerül.
Kiemelte, hogy már jelenleg is évi húsz, a World Aquatics által kijelölt sportolót fogadnak felsőoktatási ösztöndíjjal Magyarországon, számuk azonban 2027-től, a költözés lezárultával kétszázra fog nőni.

"Tehát évi kétszáz, a világ különböző pontjairól származó úszó, vízilabdázó, műugró, műúszó, sportoló jön ide, Magyarországra egy évig tanulni" - fogalmazott.

"Természetesen ez a megállapodás hozzájárul a magyar úszó- és vízilabdasport nemzetköziesítéséhez is" - mondta.

Lényeges stratégiai célnak nevezte, hogy ne csak a magyar felsőoktatás és gazdaság között legyen egy rendkívül szoros kapcsolat, hanem a felsőoktatás és a sport között is. "És ez itt most megtörténik, ráadásul a nemzetközi sport és a magyar felsőoktatás összekapcsolódása jön létre" - jelentette ki.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország továbbra is a világ úszó és vízilabda sportágának egyik fellegvára legyen - összegzett.