Naptári évhez igazítaná a futballidényt a FIFA alelnöke

sports health pandemic virus Horizontal
A FIFA döntött a lejáró szerződésű focisták jövőjéről
Vágólapra másolva!
A futballidénynek a naptári esztendőhöz igazítása megoldást jelenthetne a koronavírus-járvány okozta válságot követően - fogalmazott a nemzetközi szövetség (FIFA) alelnöke.

Victor Montagliani az olasz Radio Sportivának adott nyilatkozatában hangsúlyozta: ezzel a szezonok igazodnának ahhoz is, hogy 2022-ben Katarban novemberben és decemberben rendezik meg a világbajnokságot. Az észak-amerikai és karibi térség (CONCACAF) labdarúgó-szövetségét irányító kanadai sportvezető elárulta, a FIFA álláspontja szerint a labdarúgás teljesen eltér majd a megszokottól, amikor a világjárványt követően újraindul. Így jó lehetőségnek tekinti a változtatást a túlzsúfolt versenynaptár kezelésére.

"Itt Amerikában a labdarúgóidény már a naptári év szerint zajlik, és talán ez lehet a megoldás Európában és Afrikában is, nemzeti és kontinentális szinten egyaránt. Ez nem egy olyan elképzelés, amelyet el kell vetni, inkább a megoldás a következő két évet és a téli világbajnokságot figyelembe véve" - hangsúlyozta.

A FIFA szerint a foci teljesen más lesz a járvány után Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Számos európai liga, így a spanyol, az angol, a német, az olasz és a magyar is bizakodik még az idény befejezésében, és az európai szövetség (UEFA) is le akarja zárni a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát.

- mondta Montagliani.

A naptári futballév gondolatát már korábban felvetette Karl-Heinz Rummenigge, amikor az európai klubokat tömörítő szövetség (ECA) első embere volt.
"Mindenhol, legyen szó akár Németországról, Franciaországról vagy Angliáról, a nyár az év legjobb időszaka" - fogalmazott 2013-ban a France Footballnak adott interjúban a Bayern München jelenlegi vezérigazgatója.

- mondta akkor Rummenigge.
Wayne Rooney március közepén úgy fogalmazott: az idei kényszerhelyzetet ki lehetne használni, ha a mostani szezon a megszokottnál jóval később fejeződne be, a következő kettő pedig télen kezdődne. Az angol válogatott gólrekordere ezt szintén a katari világbajnoksággal indokolta.