Vágólapra másolva!
Vasárnap este kilenc órától a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében az ötszörös győztes Bayern München azzal a Paris Saint-Germainnel mérkőzik, amely 50 éves fennállása során először jutott be a legrangosabb európai kupasorozat fináléjába. A találkozónak a német csapat az esélyese, amely több rekordot is megdönthet a mérkőzésen, de a franciákat sem kell félteni, mert ha tartják az elmúlt években mutatott formájukat, akkor biztosan gólt lőnek a németeknek, amivel ők is BL-rekordot dönthetnek. A mérkőzés végkimenetele egyelőre kérdéses, de abban biztosak lehetünk, hogy a „BL-rekordok" döntőjét játsszák vasárnap a lisszaboni Estádio da Luzban.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri a BL-döntőt?

Mindkét csapat erődemonstrációt tartott a csoportjában

A párizsiak remekül kezdték a BL-szezont, ugyanis az A csoport első fordulójában sima, háromgólos győzelmet arattak a sorozat rekordbajnoka, a 13-szoros győztes Real Madrid felett. A PSG ezt követően idegenben 1-0-ra legyőzte a török Galatasarayt, majd egymás után kétszer diadalmaskodott a belga bajnok Club Brugge ellen, ezzel Thomas Tuchel csapata az elsőként biztosította be a továbbjutását a legjobb tizenhat közé. Neymarék az ötödik fordulóban egy számukra tét nélküli meccsen még ikszeltek Madridban, majd az utolsó csoportmeccsen egy ötöst lőttek a Galatának, így öt győzelemmel, egy döntetlennel és 17-2-es gólkülönbséggel jutottak be a nyolcaddöntőbe.

A Bayern München még a horvát Niko Kovaccsal kezdte az idei BL-szezont, nem is akárhogyan, hiszen az első fordulóban háromgólos győzelmet aratott a szerb Crvena zvezda fölött, majd a második fordulóban a mesternégyest lövő Serge Gnabry vezérletével 7-2-re nyert a tavalyi BL-döntős Tottenham ellen, Londonban.

A Bayern a tavalyi döntős Tottenham otthonában is simán nyert Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ezt követően a bajorok fordulatos meccset nyertek az Olympiakosz Pireusz otthonában, azonban a Bundesligában akadozott a gépezet, és november elején, az Eintracht Frankfurt otthonában elszenvedett 5-1-es vereség után kirúgták Kovacot, a helyére pedig ideiglenesen a segítőjét, Hans-Dieter Flicket ültették le a kispadra. A horvát edző kirúgása után folyamatosan röpködtek a nevek a sajtóban, volt szó Arséne Wengerről, José Mourinhóról és Mauricio Pochettinóról is. Hansi Flick azonban csendben tette a dolgát, a Bayern München pedig nemcsak, hogy elkezdett nyerni, de a csapat játéka a 2012-13-as szezont idézte, amikor Jupp Heynckes együttese átgázolt egész Európán. A Bayern végül mind a hat csoportmeccsét megnyerte, és 24-5-ös gólkülönbséggel jutott be a legjobb 16 közé.

A Bayern lemosta a Chelsea-t, a PSG megtörte az átkot

A februári nyolcaddöntő első mérkőzésén a Bayern München 3-0-ra nyert a Chelsea otthonában, ezzel pedig el is döntötte a párharcot. A PSG 2-1-re kikapott a Borussia Dortmund otthonában, de a koronavírus-járvány miatt már zárt kapuk mögött rendezett visszavágót 2-0-ra megnyerte, így sorozatban három nyolcaddöntős búcsú után a francia csapat bejutott a legjobb nyolc közé. A Bayern a koronavírus-járvány miatt csak öt hónappal később tudta lejátszani a Chelsea elleni párharc visszavágóját, de azt is megnyerte 4-1-re, így 7-1-es összesítéssel lépett túl az angol csapaton, és a lisszaboni minitornára már a legnagyobb esélyesként érkezett.

Neymar mostanra a PSG igazi vezére lett Forrás: AFP/2020 UEFA/-

A Bayern kivégezte a Barcát, a PSG-ből igazi csapat lett

A lisszaboni minitorna slágermérkőzése a Bayern München-Barcelona negyeddöntő volt, amelyet sokan előrehozott BL-döntőként harangoztak be, de a bajorok edzőmeccset csináltak belőle, és 8-2-re kiütötték a katalánokat. A PSG-nek sokkal nehezebb dolga volt az Atalanta ellen. Az olasz csapat a 90. percben még 1-0-ra vezetett, de Neymar vezérletével a párizsi együttes drámai körülmények között fordított a rendes játékidőben. A találkozó után a franciák elsősorban azt emelték ki, hogy ezen a mérkőzésen látszódott igazán először, hogy a PSG összevásárolt sztárok gyülekezetéből igazi csapat lett. A Bayern és a PSG lendülete is kitartott az elődöntőben. A németek az Olympique Lyont verték 3-0-ra, míg a franciák a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig csapatát győzték le szintén három góllal.

A Bayern fog irányítani, a PSG-nek jól állhat a kontrajáték

Hans-Dieter Flick, a Bayern München edzője a Lyon elleni elődöntő után kiemelte, hogy játékosai túl sok labdát adtak el, ezzel pedig megágyaztak a francia csapat kontratámadásainak. A Lyonnak a veszélyes kontrákból több kihagyott helyzete és kapufája is volt az elődöntőben.

A Paris Saint-Germain támadószekciójában klasszisfocisták vannak, akik a Lyon csatáraival ellentétben be fogják rúgni a helyzeteiket, ha odakerülnek a kapu elé.

A Paris Saint-Germain csatársora az egyik legfélelmetesebb a világon Forrás: AFP/Bertrand Guay

Ami a játék képét illeti: Thomas Tuchel, a PSG edzője az elődöntőben hamis kilencesként játszatta Neymart, a brazil támadó remekül kimozgatta a Lipcse védőit, ezzel pedig óriási területeket nyitott Kylian Mbappénak és Ángel Di Mariának. Ha a Bayern a döntőben is félpályáig feltolt védelemmel fog játszani, az megágyazhat a PSG kontrajátékának, ami három ilyen villámgyors és gólerős támadóval veszélyes lehet. A Bayern alapjátéka arra épül, hogy duplázza a széleket, vagyis a gyors szélsőhátvédek és a befelé cselező tükörszélsők kettő az egy elleni helyzeteket alakítanak ki, és ezzel bontják meg az ellenfél felállt védelmét. A kérdés, hogy a PSG villámgyors támadói miatt lefékezi-e a szélsővédőit Hansi Flick. Normál esetben indokolt is lenne, azonban, ahol a Bayern a legerősebb, ott a leggyengébb a PSG, hiszen a jobbhátvéd Thilo Kehrert bármikor zavarba lehet hozni, míg a balhátvéd Juan Bernatot szó szerint elzavarták Münchenből két évvel ezelőtt.

A Bayernből vb-győztes védő, a PSG-ből háromszor BL-győztes kapus hiányozhat

Hans-Dieter Flick a Barcelona és a Lyon elleni mérkőzésén is a

Neuer – Kimmich, Boateng, Alaba, Davies – Goretzka, Thiago – Gnabry, Müller, Perisic – Lewandowski

összetételű kezdőcsapatnak szavazott bizalmat. Egyedül Jérome Boateng helye kérdéses, akit a Lyon elleni elődöntő szünetében le kellett cserélni. Boatenget akkor Niklas Süle váltotta, de a német válogatott védő nem nyújtott meggyőző teljesítményt, így szóba jöhet még középhátvédként a francia világbajnok Benjamin Pavard, vagy a szintén vb-győztes Lucas Hernández, aki tavaly nyáron 80 millió euróért érkezett az Atlético Madridtól, de részleges bokaszalag-szakadás miatt a szezon felét kihagyta.

A 195 centis Niklas Süle bajba kerülhet, ha versenyt kell futnia Mbappévaé Forrás: AFP/Miguel A. Lopes

Thomas Tuchel, a PSG edzője az Atalanta elleni negyeddöntőben eltiltás miatt nem számíthatott Di Mariára és a Francia Kupa-döntőn megsérült Mbappé sem volt teljesen egészséges, így Neymarnak és főleg az argentin Mauro Icardinak kellett volna szállítania a gólokat, de utóbbi borzalmasan futballozott, így az elődöntőben már nem is kapott lehetőséget. Mbappé és Di Maria visszatérésével a PSG hengerelt a Lipcse ellen, így a támadóhármas biztosan megvan, akárcsak a Kehrer, Kimpembe, Thiago Silva, Bernat négyes hátul.

A kapusposzt kérdéses, mivel a háromszoros BL-győztes Keylor Navas megsérült az Atalanta elleni negyeddöntőben, bár a franciák bizakodók a Costa Rica-i kapus visszatérését illetően.

Ha Navas mégsem tudja vállalni a játékot, akkor az egyszeres spanyol válogatott Sergio Rico ugrik be a helyére, aki a Lipcse ellen már lehozott egy fontos meccset bekapott gól nélkül – igaz, nem nagyon tették próbára.

Navas megsérült az Atalanta ellen, le kellett cserélni a hajrában Forrás: AFP/Rafael Marchante

A középpályán az Atalanta ellen a Herrera, Marquinhos, Gueye hármas kezdett, míg a Lipcse ellen Idrissa Gueye helyén Leandro Paredes játszott. A szenegáli védekező középpályás azonban a PSG egyik legtöbbet foglalkoztatott játékosa, így nagy valószínűséggel ő fog kezdeni, Paredes pedig kispados lesz.

Lőw Zsolt szerint 50 százalék esélye van a PSG-nek

Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain másodedzője szerint a Bayern München a kontinens legjobb formában lévő csapata, amely az európai klubfutballban mindenfajta statisztikát vezet támadásban és védekezésben is.

Lőw Zsolt (balra) a PSG másodedzője és Thomas Tuchel vezetőedző Forrás: AFP/Franck Fife

Ennek ellenére úgy gondolja, a PSG megnyerheti a vasárnapi finálét.

„Ugyanannyi esélyünk van nyerni, mint a münchenieknek. Állítom ezt annak ellenére, hogy a Bayern a legjobb formában van, hónapok óta képtelen veszíteni. Remek csapat, jó foci jellemzi, és nyilván tökéletes lelkiállapotban várja a vasárnapot. Szerencsére ugyanez elmondható rólunk is!

– mondta a francia csapat másodedzője a Nemzeti Sportnak adott interjúban, aki korábban többször is kiemelte, hogy Thomas Tuchellel karöltve rengeteget melóztak azért, hogy nagybetűs csapatot faragjanak a PSG-ből.

Tuchel úgy fogalmazott, számos nehezen leírható érzés kavarog benne a kimerültségtől a boldogságig.

„Koncentráltnak kell maradnunk, az utazás még nem ért véget.

Nyugodtak, lazák akarunk lenni, úgy szeretnénk készülni a döntőre, mint bármely más találkozóra. A mérkőzés egyedi, de nem kell túltöltenünk videókkal, beszédekkel, többletmotivációval" – fejtette ki Tuchel.

Hansi Flick a PSG-t nagyszerű csapatként jellemezte, amely saját játékát játszva jutott el a négy közé, majd harcolta ki a fináléba kerülést.

– szögezte le a Bayern trénere.

Hans-Dieter Flick elégedetlen volt csapata elődöntőbeli védekezésével Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann / Sven Simon/Via

A Bayern messze kiemelkedik a BL-mezőnyből a kidolgozott helyzeteket tekintve: 226 lehetősége volt eddig az idényben, ezek 19 százalékával élt is (42 gól), így kiváló, 4,2 szerzett gól/meccses mutatóval rendelkezik. A PSG azonban hatékonyabb, ugyanis 118 kísérletéből 25 gólt lőtt (21 százalék), emellett kiválóan is védekezik a nemzetközi kupaidényben, tíz találkozón mindössze 4 gólt kapott az együttes.

A Paris Saint-Germain a Francia Kupa és Ligakupa, valamint a - pandémia miatt idő előtt lezárt - bajnokság megnyerése után idénybeli negyedik trófeájának megszerzésére készül, míg a Bayern triplázásért harcol a bajnoki salátástál és a kupasiker begyűjtését követően. A münchenieknek 2013-ban egyszer már összejött a triplázás.

Ez lehet a rekordok döntője

Végül jöjjön néhány érdekesség a vasárnapi BL-döntőről.

  • A Bayern München lehet az első csapat a Bajnokok Ligája történetében, amely százszázalékos teljesítménnyel hódítja el a trófeát.
  • A döntők történetében ez lesz a második alkalom, hogy mindkét csapat kispadján német szakember foglal helyet. Legutóbb ilyen a 2013-as fináléban volt, amikor a Bayern Münchent Jupp Heynckes, a Borussia Dortmundot Jürgen Klopp irányította.
  • A Bajnokok Ligájában 22 év után játszik ismét döntőt két bajnok. 1998-ban, az utolsó bajnoki párharcban a Real Madrid 1-0-ra győzte le a Juventust.
    Predrag Mijatovic döntötte el az 1998-as BL-döntőt Forrás: AFP/Jacques Demarthon
  • A döntős PSG az egyetlen csapat, amelynél nem szerzett több gólt a 24 gólos Lewandowski-Gnabry páros az idei BL-szezonban.
  • A Bayern München már 42 gólt lőtt az idei BL-szezonban, ezzel a BL-történelem negyedik csapata lett, amely átlépte a 40 gólos álomhatárt. Erre korábban három csapat volt képes: az FC Barcelona (45) az 1999/2000-es szezonban, a Real Madrid (41) a 2013/14-es idényben és a Liverpool (41) a 2017/18-es kiírásban. Egy gólzáporos győzelemmel a Bayern München BL-gólrekordot is dönthet.

Szavazzon!

Megdöntheti a Bayern München a Barcelona 45 gólos szezonrekordját?

  • A PSG februárban a Dortmundtól kapott ki legutóbb, azóta 12 találkozót - közte 8 tétmérkőzést - vívott meg hibátlanul.
  • A PSG korábban négyszer játszott német csapat ellen egyenes kieséses párharcban, és mind a négyet megnyerte.
  • A PSG a legutóbbi 34 Bajnokok Ligája-mérkőzésén mindig tudott gólt lőni, ezzel beállította a Real Madrid 2011 és 2014 között felállított rekordját, és ha a döntőben is betalál, meg is dönti azt.
  • Szavazzon!

    Megdönti a PSG a Real Madrid 34 meccses gólrekordját?

  • A Bayern tétmérkőzésen decemberben kapott ki legutóbb, azóta 29 meccsből 28-at megnyert, úgy hogy ezeken 97 gólt lőtt.
  • Robert Lewandowski kilenc mérkőzésen 15 gólt lőtt és esélye van arra, hogy beállítsa vagy akár meg is döntse Cristiano Ronaldo 17 gólos szezonrekordját.
  • A holland Clarence Seedorf után Ángel Di Maria és Keylor Navas lehetnek a BL-történelem második és harmadik játékosa, akik azután, hogy elhagyták a Real Madridot, Bajnokok Ligáját nyertek más csapattal.
  • A Costa Rica-i kapus ráadásul a futballtörténelem első négyszeres BL-győztes kapusa lehet.
  • Szavazzon!

    Keylor Navas lesz a futballtörténelem első négyszer BL-győztes kapusa?

  • A Bayern Münchennek jelen pillanatban 499 gólja van a Bajnokok Ligájában. Ha betalál a PSG ellen, akkor csatlakozik az 500-asok klubjához a Real Madrid (567) és a Barcelona (517) mellé. A bajorok első BL-gólját Mehmet Scholl lőtte 1994 szeptemberében a Dinamo Kijev ellen.
  • A várható kezdőcsapatok:

    Paris Saint-Germain: Navas (Rico) - Kehrer, Silva, Kimpembe, Bernat - Herrera, Marquinhos, Gueye - Di María, Mbappé, Neymar
    Bayern München: Neuer - Kimmich, Pavard (Süle), Alaba, Davies - Goretzka, Thigao - Perisic, Müller, Gnabry – Lewandowski

    A Bajnokok Ligája-döntő este kilenc órakor kezdődik a lisszaboni Estádio da Luzban. A találkozót az olasz Daniele Orsato vezeti, akinek ez lesz a 31. BL-mérkőzése, és első európai kupadöntője.