Guardiola történelmet írt, a Manchester City nyerte az Európai Szuperkupát

fbl Horizontal UEFA CUP
Manchester City's players celebrates after winning the 2023 UEFA Super Cup football match between Manchester City and Sevilla at the Georgios Karaiskakis Stadium in Piraeus on August 16, 2023. (Photo by Angelos Tzortzinis / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este a görögországi Pireuszban rendezett Európai Szuperkupa-mérkőzésen a Bajnokok Ligája-győztes Manchester City 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel győzte le az Európa-ligát Budapesten megnyerő Sevilla csapatát, ezzel az angol együttes története során először hódította el a trófeát, Pep Guardiola pedig Carlo Ancelotti után a második edző lett, aki pályafutása során négyszer nyerte meg a Szuperkupát, ráadásul az első, akinek három különböző csapattal sikerült.

A második számú európai kupasorozatban rekorderként hétszeres győztes andalúziai csapat története során már hetedszer szállt harcba a trófeáért , de csupán egyszer, még 2006-ban tudott nyerni. Ezzel szemben az angol sztárcsapat először szerepelt a Szuperkupáért kiírt találkozókon.

A Szuperkupa-meccsen többnyire a Bajnokok Ligája-győztes csapat az esélyes, ugyanakkor a statisztikák szerint nem nagy a fölénye a regnáló BL-címvédőnek, hiszen az eddigi 47 kiírásból csak 27 alkalommal nyert a magasabban jegyzett gárda.

Komoly fejfájást okozott Guardiolának Kevin de Bruyne kiesése Forrás: AFP/Aris Messinis

Az erőviszonyok egyértelműen a manchesteriek mellett szóltak, már csak azért is, mert a Sevilla gyenge formában kezdte a szezont, a Valencia elleni 2-1-es vereséggel rajtolt a spanyol bajnokságban. Ezzel szemben Guardiola csapata címvédőhöz méltóan indította a Premier League új idényét, mivel háromgólos győzelmet aratott a Burnley otthonában. Utóbbi meccs negatívuma volt, hogy Kevin De Bruynét már a 36. percben le kellett cserélni sérülés miatt. A belga középpályás - a BL-döntőt hasonló okok miatt nem tudta végigjátszani – sérülése nem jött rendbe, így nem is léphet pályára a görögországi mérkőzésen. Guardiola ugyanakkor így is bombaerős keretet állított össze, ráadásul a kezdőben számíthatott új játékosára, Josko Gvardiolra, akinek a bemutatkozásával rendkívül elégedett volt, annak ellenére, hogy csak nyolcszor edzett a csapattal.

A két gárda eddig négy alkalommal csapott össze egymással, mindannyiszor a Bajnokok Ligája csoportkörében: 2015-ben 3-1-re és 2-1-re, míg tavaly 4-0-ra és 3-1-re győzött a Manchester City.

Ocampos mellett nem sok esélye volt Grealish-nek Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Kisebb meglepetésre nagyon bátran, már-már agresszíven kezdett a Sevilla, ám az első komoly lehetőség a City előtt adódott Aké fejesénél, amit Bunu kapus bravúrral hárított. Mikor már úgy tűnt, hogy a kezdeti intenzitás alábbhagyott, akkor a félidő derekánál egy remek támadás után megszerezte a Sevilla a vezetést az első kaput eltalált lövéséből. Fellazult a City védelme, majd egy bal oldali beadást En-Nesziri tökéletes ütemben fejelt a bal alsó sarokba, a labda pedig a kapufáról pattant a kapuba.

  • A marokkói támadó a 2023-as naptári évben már a 18. gólját szerezte a Sevilla színeiben, amivel a spanyol bajnokságban futballozó játékosok között magasan a legeredményesebb játákos.
En-Nesziri góljával szerzett vezetést a Sevilla Forrás: AFP/Aris Messinis

A folytatásban hiába volt sokkal többet az angoloknál a labda, abszolút meddő volt a támadójátékuk, így nem igazán tudtak veszélyt jelenteni Bunu kapujára, a spanyoloknak viszont egyetlen kaput eltalált lövés is elég volt a gólhoz.

Szenzációsan kezdte a második félidőt a Sevilla, előbb En-Nesziri ziccerét kellett bravúrral védenie Edersonnak, majd Jordán szabadrúgását fogta a brazil kapus.

Érződött, hogy a regnáló BL-győztes védelme még koránt sem állt össze, és a spanyol együttes rendre zavarba is hozta a villámgyors szélsőjátékával és az életveszélyes kontratámadásaival.

A 63. percbe aztán gyakorlatilag a semmiből egyenlített a Manchester City: egy pillanatra alábbhagyott a sevillai védelem figyelme, amit Cole Palmer használt ki, miután közvetlen közelről a léc alá fejelt a labdát Rodri beadása után.

  • A 21 éves játékos mindössze a második futballista, aki ugyanabban az évben gólt lőtt az angol labdarúgó Szuperkupa-mérkőzésen és az európai Szuperkupában. Ez a bravúr legutóbb Michael Owennek sikerült 2001-ben.
Cole Palmer a sírból hozta vissza a City reményeit Forrás: AFP/Aris Messinis

A gól után magára talált az angol bajnok, és nyomás alatt tartotta riválisa kapuját, azonban az andalúziai együttes állta a sarat. Ennek egyik oka az volt, hogy a Sevilla masszív védelme tökéltesen hatástalanította az angolok első számű gólfelelősét, Erling Halandot, így a társak alig tudták megjátszani a norvég csatárt. A rendes játékidő hosszabbításában így is eldönthette volna a meccset a City, ám Aké fejesét hatalmas bravúrra tolta ki a léc alól Bunu, így jöhettek a tizenegyesek.

A büntetőpárbajban az első kilenc lövő nem hibázott, ám az ötödik körben a Sevilla utolsó rúgója, Nemanja Gudelj a felső lécre lőtte a labdát, így a City nyerte meg a trófeát, története során először. Míg Pep Guardiola edzői pályafutása során negyedszer hódította el a Szuperkupát, amivel beérte az eddigi csúcstartó Carlo Ancelottit, és az első tréner lett, akinek mindez három különböző csapattal sikerült. Győzelmével a manchesteri gárda a 25. klub lett - és a hatodik angol -, amely elhódította a serleget.

Európai Szuperkupa-döntő
Machester City (angol)-Sevilla (spanyol) 1-1 (0-1) – 11-esekkel 5–4
Pireusz, Karaiszkákisz Stadion
Játékvezető: Francois Letexier (francia)
Manchester City: Ederson – Walker, Akanji, Gvardiol, Aké – Rodrigo, Kovacic – Palmer (J. Álvarez, 85.) Foden, Grealish – Haaland. Menedzser: Pep Guardiola
Sevilla: Bunu – J. Navas (Gonzalo Montiel, 83.), Badé, Gudelj, Acuna, Jordán, Rakitic, Ó. Torres (Juanlu Sánchez, 74.)– Ocampos, En-Nesziri (Rafa Mir, 90+2.), Lamela (Susso, 90+2.) Vezetőedző: José Luis Mendilibar
gólszerzők: Palmer (63.), illetve En-Nesziri (25.)