Petteri Orpo volt pénzügyminisztert, a konzervatív Nemzeti Koalíció Pártja (NKP/Kokoomus) vezetőjét választotta az ország miniszterelnökének a finn parlament.

National Coalition Party chair Petteri Orpo addresses a his press conference at the Finnish Parliament in Helsinki, Finland, on June 20, 2023, after the parliament elected him as a new Prime Minister. Finland's parliament on June 20, 2023 elected conservative Petteri Orpo as Prime minister at the head of a four-party coalition including the far-right Finns Party which plans a major crackdown on immigration. Petteri takes over from Sanna Marin, whose Social Democrats finished third in the election behind Orpo's National Coalition Party (NCP) and the Finns Party. (Photo by Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Petteri Orpo a finn parlamentben 2023. június 20-án, miután a parlament megválasztotta miniszterelnöknek.
 Fotó: AFP

A politikust 107 szavazattal, 81 voks ellenében választották meg kormányfőnek a kétszáz tagú parlamentben, amelyben a kormánykoalíciót alkotó négy párt 108 mandátummal rendelkezik. Orpo a konzervatív NKP, a bevándorlásellenes Finnek, a svéd nemzetiséget képviselő Svéd Néppárttal, valamint a Kereszténydemokratákkal alkot koalíciót, amelynek pártjai az április 2-i választásokon szerezték meg a parlamenti helyek többségét.

Az önmagát fiskális konzervatívnak nevező Orpo azzal az ígérettel kampányolt, hogy csökkenti a kormány költségvetési hiányát és az adókat, egyben igyekszik ösztönözni a magánszektorban a munkahelyteremtést.

Az áprilisi választáson az első két helyen végző Kokoomus és a Finnek együtt 94 mandátummal rendelkezik a kétszáz fős törvényhozásban: a Kokoomus 48, a Finnek 46 helyet nyertek el az újonnan megalakuló parlamentben, míg a Sanna Marin előző kormányfő vezette Szociáldemokrata Párt 43 mandátummal a harmadik helyen végzett. A Svéd Néppárt kilenc, a Kereszténydemokraták öt mandátumot kapott.