Közélet

Moszkvának való kémkedéssel vádolnak egy svéd férfit

Egy orosz-svéd kettős állampolgárságú férfit tartóztattak le a feleségével együtt. Az ügyészség Svédország és egy másik hatalom ellen elkövetett cselekmény elkövetésével vádolta meg.

Svédországban vádat emeltek Szergej Szkvorcov orosz-svéd kettős állampolgárságú férfi ellen, akit azzal vádolnak, hogy 2013 és 2022 között olyan bizalmas adatokat szivárogtatott ki az orosz katonai hírszerzésnek, amelyek fenyegették Svédországra és az Egyesült Államok biztonságát  – közölte a svéd ügyészség hétfőn. 

sweden, svédország,
russia, oroszország, kettős állampolgár
Fotó: Shutterstock

A hatvanéves férfit 2022 novemberében a feleségével együtt tartóztatták le. Az ügyészség Svédország és egy másik hatalom ellen elkövetett súlyos jogellenes cselekmény elkövetésével vádolta meg. A közlemény szerint Szkvorcov olyan tárgyakat is vásárolt Moszkva számára, amelyeket az orosz állam és a fegyveres erők az exportszabályok és a nemzetközi szankciók miatt nem tudtak a szabadpiacon beszerezni. 

Szkvorcov és cége az orosz katonai hírszerzés és az orosz állam egy része számára a Nyugatról történő tiltott technológiai beszerzések platformjaként működött

– áll a vádiratban. A férfi ügyvédjének elmondása szerint Szkvorcov tagadja, hogy bármi törvénybe ütköző tevékenységet követett volna el. Feleségét nem sokkal letartóztatása után szabadlábra helyezték. 

Szkvorcov 25 éve élt Svédországban, és 2012-ben kapta meg a svéd állampolgárságot.

Tárgyalása szeptember 4-én kezdődik. A vádirat szerint a tanúk között szerepel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik ügynöke is, aki „megerősíti, hogy Szergej Szkvorcov tevékenységei közé tartozott a különböző amerikai vállalatokkal való kereskedés, amely veszélyeztethette az Egyesült Államok biztonságát”. 

 

Szergej Szkvorcov Svédország Moszkva
Kapcsolódó cikkek