Közélet

Még ezen a héten szavazhat a svéd NATO-tagságról a török parlament

A török döntés után Magyarország lehet az egyetlen tagország, amelyik továbbra sem szavazta meg a svédek felvételét a NATO-ba.

A török prlament még ezen a héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásáról egy névtelenséget kérő vezető kormánytisztviselő szerint. Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja és szövetségesei többségben vannak a törvényhozásban, és a csatlakozás ratifikálását fogják indítványozni. Ha a javaslatot elfogadják, akkor Magyarország marad az egyetlen ország, amelyik még nem bólintott rá a svéd NATO-tagságra.

Fotó: Yves Herman / AFP

Tavaly nyáron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter őszre ígérte azt, hogy a svéd csatlakozás kérdése az Országgyűlés napirendjére kerül. Svédország NATO-tagsága megerősítené a szövetség északi szárnyát és segítené a szövetség keleti szárnyának védelmét is. Stockholm az Ukrajna elleni orosz inváziót követően kérte felvételét az észak-atlanti szövetségbe, párhuzamosan Finnországgal – idézi fel a Bloomberg. Finnország azóta már a szövetség tagjává vált.

A svéd csatlakozással szemben azonban Erdogannak aggályai voltak, miután a török álláspont szerint Stockholm olyan kurdoknak is menedékjogokat ad, akik az Ankara által terrorszervezetnek tartott PKK tagjai. 

A török álláspontot azonban puhította, hogy az ország 40 F–16-os vadászgépet szerezne be az Egyesült Államoktól, és további 79-et modernizálna,

ám Svédország is szigorított terrorellenes törvényein, és feloldotta a Törökországba irányuló fegyverexport tilalmát.

 

háború Svédország Törökország NATO
Kapcsolódó cikkek