Több amerikai kormánytag pekingi utazásáról, valamint alacsonyabb szintű amerikai–kínai egyeztetésekről is megállapodott Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök idei első telefonos megbeszélésén.

GOFFSTOWN, NEW HAMPSHIRE, UNITED STATES - MARCH 11: President of the United States Joe Biden delivers remarks on lowering costs for American families and delivers his vision in contrast to Former U.S. President Donald J. Trump at the YMCA Allard Center in Goffstown, New Hampshire, United States on March 11, 2024. Kyle Mazza / Anadolu (Photo by Kyle Mazza / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Telefonon egyeztetett Joe Biden és Hszi Csin-ping
Fotó: Kyle Mazza / ANADOLU / AFP

A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető egyetértett országaik közötti kommunikációs csatornák nyitva tartásában a magas szintű diplomácia és munkacsoportok révén. Ennek részeként Jannet Yellen pénzügyminiszter, valamint Antony Blinken külügyminiszter is Kínába látogat – áll a közleményben.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint 

Joe Biden a két ország közötti vitás kérdéseket érintve hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is megteszi a szükséges lépéseket a fejlett amerikai technológia védelmében, annak megakadályozására, hogy azokat az amerikai nemzetbiztonság gyengítésére használják fel. 

A megbeszélésen szóba kerültek a TikTok korlátozására irányuló amerikai törvényhozási lépések is.

Tovább eszkalálódhat az amerikai–kínai csipháború, Washington a Huawei partnereit veheti célba

Az elmúlt egy-két évben a Huawei padlóra került az amerikai szankcióktól, azonban tavaly kiderült: a cég hazai alkatrészekkel sikeresen kijátszotta a büntetőintézkedéseket. Ez viszont nem tetszik az Egyesült Államoknak. A szankciók bejelentése és szigorúsága a Washington és Peking közötti kapcsolatok állapotától függ.

Joe Biden aggályait hangoztatta az orosz védelmi ipar számára nyújtott kínai támogatása, valamint annak európai és transzatlanti biztonságra gyakorolt hatásai miatt.

Az amerikai és kínai elnök legutóbb tavaly novemberben személyesen tárgyalt Kaliforniában.