Magyar gazdaság

Orbán Viktor: az izraeli háború a terrorizmus ellen folyik

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút, melyben többek között azt is elmondta, hogy nem olyan egyszerű kihozni minden magyart a háború sújtotta Izraelből, de egyelőre még nem veszítettünk el senkit. A kormányfő egyértelműsítette, nálunk nem lesz szimpátiatüntetés, az itthon élő nagyszámú zsidó közösségeket pedig a magyar kormány minden eszközzel megvédi. Kitért arra is, hogy szerinte beavatkoztak a gazdaság szövetébe, az intézkedések pedig a jó ízlés határát súrolják, de az egy számjegyű infláció nincs veszélyben, a gazdasági növekedés magasan tartása viszont annál inkább.

„A terror elfogadhatatlan, megrendítő hatással van mindenkire, brutális dolgokat látunk, az ember ilyenkor megrendül, imádkozik a hozzátartozókért és az áldozatokért” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint hálát kell adni a Jóistennek azért, hogy nekünk nincs ilyen bajunk, és a politikusoknak is, mert nálunk béke van és ez hatalmas érték. Kiemelte: hazánk mindig is a terrorizmus ellen volt, most is, bár Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek minden joga megvan, hogy megvédje az övéit és a szombatihoz hasonló támadás még egyszer ne forduljon elő.

ORBÁN ViktorBudapest, 2023. január 27.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 27-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánBudapest, 2023. január 27.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 27-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Nem egyszerű minden magyart kimenteni Izraelből

„Nem olyan egyszerű kihozni mindent magyart Izraelből, de egyelőre még nem veszítettünk el senkit” – folytatta Orbán. Szerinte a legfontosabb, hogy lokalizálják, helyhez kössék ezeket a harcokat, mert ha Izrael valamelyik más, szomszédos országgal is konfliktusba kerülne, „az nagy baj lenne és még Magyarországot is megrengetné”. A lényeg: ne alakuljon ki államközi háború! 

A magyar diplomácia feladata elsősorban az, hogy elismerje Izrael önvédelmi jogát, és deeszkalációs politikát folytasson. Ezután azzal folytatta, hogy az amerikai Donald Trump elnöksége idején nagyon sokat javultak az arab–izraeli kapcsolatok, és az akkor elért eredményeket nem kellene lerombolni. „Éppen kezdtek jól alakulni a dolgok” – utalt rá. 

Magyarországon nem lesz szimpátiatüntetés 

Orbán Viktor egyértelműen kijelentette, hogy Magyarországon nem lesz szimpátiatüntetés a Hamász mellett. Európa-szerte ezt ugyan megtehetik, de nálunk „ezt felejtsük el”. A terrorizmus melegágyainak nevezte ezeket a demonstrációkat. 

Úgy véli, Nyugat-Európában vannak olyan emberek, akik az ilyen megmozdulásokat helyeslik, de ezek az országok a migráció során nagyszámú bevándorlót engedtek be, miközben nekünk már „2018-ban is az eszünk és a szívünk is a helyén volt”. 

Hangsúlyozta: Magyarországon Európa egyik legnagyobb zsidó közössége él és létezik, és ez jól van így, mert a világ színes. „Őket meg kell védeni, miután magyar állampolgárok.” Arról is beszélt, hogy a veszélyek korában élünk, a magyar kormánynak pedig helyt kell állnia ebben az időszakban.

Az uniós vezetők vakok, a Jóisten elvette a tisztánlátásukat

A migrációs paktumról, és a bevándorlást érintő uniós tárgyalásokról szóló kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta, hogy 

az Európa Unió vezetői vakok, a Jóisten elvette a tisztánlátásukat.

Kijelentette: Brüsszel el akarja érni, hogy azokat az embereket, migránsokat, akik agresszíven lépnek fel a hazánk határait védők ellen, engedjük be az országunk területére. „Ha nem tartanánk őket féken, akkor százezres nagyságrendben érkeznének Európába!” 

Szerinte a helyzet abszurd, mert nem a rosszban, hanem a jóban kellene osztozni, és csak egyetlen modell vált be, a magyar. „Átszivárognak néhányan ugyan, de féken tartjuk őket” – jelezte. Most viszont az unió veszélyezteti ezt a modellt, a jelenlegi brüsszeli politikusokkal éppen ezért nem tudunk együtt dolgozni. „Távozniuk kell!” – nyomatékosította. A jövő évi EP-választás emiatt kulcsfontosságú lesz, melyen változást kell elérni, hogy többet ne támadjanak hátba minket. 

A kormányfő aláhúzta: az európai lakosság nagy része velünk ért egyet, a magyar ugyanis az egyetlen ország Európában, amely képes felszólalni az emberek érdekeiért. 

A kormány gazdasági intézkedései és a jó ízlés  

Orbán Viktor megerősítette, hogy az egy számjegyű nincs veszélyben. A pénzromlással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy özönvíz jött, a Magyar Nemzeti Banknál viszont csak vödrök voltak, ezért a kormánynak közbe kellett lépnie. Elismerte, hogy a jegybank teszi a dolgát, de ezt egyedül már képtelen volt megoldani. 

Bevezettünk intézkedéseket – nem mondom, hogy ezek minden körülmények között kiállják a jó ízlés minden próbáját.

A miniszterelnököt leginkább az aggasztja, hogy egyszerre kivitelezhetetlen az infláció elleni védelem és a magasan tartása. Úgy érzi, a kormányzati lépésekkel behatoltak a gazdaságunk szövetébe, a „gyógyulás érdekében roncsolást is okozva”. 

Rátérve a németekre, megerősítette, hogy fontosak nekünk, az egyik legmeghatározóbb partnerünk, de közben a világ többi piaca felé is nyitottnak kell maradnunk. Kínába viszont azért megy, mert Magyarországnak minél több beruházásra van szüksége, a megtermelt árukat pedig el kell adni. 

Célba vettük a Kaukázust

Orbán elmondása alapján azért utazott Georgiába, mert van egy nagy, a világon egyedülálló közös program, amelyhez a grúzok szükségesek. Az Azerbajdzsánban megtermelt áramot akarják országunkba eljuttatni Románián és Grúzián át. Emiatt fektettek le egy több ezer kilométer hosszú kábelt a Fekete-tenger alatt. Ez a program ráadásul mindenkinek jól lesz és még az EU is támogatja – közölte. 

Georigával kapcsolatban elmondta, hogy hazánk szeretné megvetni a lábát a Kaukázusban, miután stratégiailag ez a kontinensnek is fontos. 

Magyar Nobel-díjasok: fantasztikus koponyák

Orbán Viktor Karikó Katalint és Krausz Ferencet fantasztikus koponyáknak jellemezte, ráadásul mindketten a „mély-Magyarországról”, vidékről jöttek, nem pedig Budapestről, jómódú családokból. Karikó és Krausz esete azt példázza, hogy a magyaroknak nem kell félniük. 

 

izraeli háború Izrael háború Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek