Megkezdődött a tavaszi katonai sorozás Ukrajnában

Megkezdődött Ukrajnában csütörtökön a tavaszi katonai sorozás, amely a tervek szerint június 30-ig tart, és amelynek keretében több mint 16,5 ezer újoncot készülnek behívni a fegyveres erőkhöz.

Petro Prosenko ukrán elnök március 29-én kiadott rendelete értelmében idén két sorozás lesz, a mostani és egy őszi, várhatóan október-november hónapokban.

Hnutove, 2016. március 29. Ukrán katona őrségben a kelet-ukrajnai Mariupol közelében fekvő Hnutove falu határában 2016. március 30-án. Az oroszbarát szakadár fegyveresek a minszki megállapodást megszegve naponta többször intéznek támadásokat az ukrán egységek ellen a terrorellenes művelet (ATO) övezetében. (MTI/EPA/Szerhíj Vaganov)

A kormány határozata szerint a hadsereghez mintegy nyolcezer, a nemzeti gárdához négyezer, a határőrséghez szintén négyezer sorkatonát irányítanak.
A legutóbbi sorozás Ukrajnában tavaly ősszel október 1-je és november 30-a között volt, akkor mintegy 11 ezren kaptak behívót. Ukrajnában sorkatonának a 20-27 év közöttieket hívják be, és másfél év a szolgálat időtartama, ami után tartalékos állományba kerülnek.

2014-ben a kelet-ukrajnai válság miatt Ukrajna arra kényszerült, hogy visszaállítsa a sorkatonai szolgálatot, amelyet egy évvel korábban, 2013 szeptemberében törölt el Viktor Janukovics, a parlament által menesztett volt elnök kormánya. A Majdan-tüntetések nyomán megbuktatott korábbi vezetésnek az volt a terve, hogy hivatásossá teszi az ukrán fegyveres erőket, azaz csakis hivatásos és szerződéses katonák szolgálnának benne.

Noha a sorkatonai szolgálatot nem törölték el, a jelenlegi kijevi vezetés is törekszik arra, hogy növelje a szerződésesek arányát a fegyveres erők kötelékében. Az ukrán elnök erre tavaly szeptemberben utasította a védelmi minisztériumot és a fegyveres erők vezérkarát annak érdekében, hogy növeljék a hadsereg hatékonyságát. Hangsúlyozta, hogy a szerződéses állomány létszámának növelése stratégiai irányvonala a fegyveres erők fejlesztésének.

A védelmi minisztérium által április végén közölt adatok szerint az év eleje óta már több mint 21 ezren léptek be szerződésesként az ukrán fegyveres erőkhöz, és reményeik szerint számuk idén havonta 6-7 ezerrel növekedik.

Porosenko elnök nemrég arról beszélt, hogy egyelőre nem tervezik a tartalékosok újabb mozgósítását. A kelet-ukrajnai válság 2014 tavaszán történt kirobbanása óta hat hullámban mozgósítottak tartalékosokat Ukrajnában, az államfő közlése szerint a negyedik hullámban, azaz több mint egy éve mozgósítottakat áprilisban leszerelték. Váltásukra januárban kellett volna az államfőnek újabb mozgósítást elrendelnie, de ezt Porosenko elhalasztotta. Ígéretet tett továbbá arra, hogy igyekszik mindent elkövetni azért, hogy minél később és minél kisebb mértékű mozgósítást kelljen idén elrendelnie. Hozzátette, hogy ez a kelet-ukrajnai válság alakulásától, valamint a szerződésesek számának növekedésétől függ.