Karácsony: a kormány állítsa vissza a korhatár előtti nyugdíjakat

 

A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy állítsa vissza korhatár előtti és a bányásznyugdíjakat - mondta az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje csütörtökön Tatabányán, a lakossági fóruma előtti sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely példa nélkülinek és kormány egyik legkárosabb intézkedésének nevezte, hogy 2012-ben egy szerzett társadalombiztosítási jogosultságot az alkotmány átírásával elvettek a jogosultaktól.

A politikus kijelentette; a Párbeszéd megalakulása óta azon az állásponton van, hogy a szerzett jogokat egy kormányváltás után vissza kell adni. Az akkori jogszabályok megszerzésével folyósított korkedvezményes nyugdíjakat 2012 óta korhatár előtti ellátásként, illetve átmeneti bányászjáradékként folyósítják.

“Ezek nem jogilag védett, társadalombiztosítás által finanszírozott ellátási formák. Ezeket bármikor meg lehet adóztatni, vagy csökkenteni lehet. A korábbi jogbiztonságot vissza kell adni azoknak, akitől elvették” – mondta Karácsony Gergely.

A politikus “egy rossz rendszeren való bütykölésnek” nevezte Bencsik János, Tatabánya fideszes országgyűlési képviselője és képviselőtársai javaslatát, mely szerint a bányász járadékban részesülők keresetével kapcsolatos korlátozásokat akkor lehessen eltörölni, ha az érintettek részt vesznek a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekben.

A politikus hozzátette, pártja a bányász nyugdíjak, valamint a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak teljes visszaállítását támogatja, mert a veszélyes ágazatokban dolgozók joggal várják el jogilag biztonságos, teljes értékű nyugdíjellátást, valamint elhelyezkedésük enyhítheti a munkaerőhiányt Magyarországon.