Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 26. 13:45

5 dolláros Pi Zero a Raspberrytől

Olcsóbb, kisebb, és nem utolsósorban gyorsabb lett a legújabb Raspberry Pi. A Pi Zero ugyan hordoz néhány kompromisszumot, de az ára szinte mindenért kárpótol.

Újabb "NYÁK PC-t" dobott piacra a Raspberry Pi. A Pi Zero paraméterei közül az árcédula a legfeltűnőbb, az eszköz ugyanis szemtelenül olcsó, mindössze 5 dollár, ami nagyjából 1500 forintnak felel meg. A Raspberry Pi elmondása szerint küldetésének tekinti a minél olcsóbb, illetve kedvezőbb ár/teljesítményű rendszerek piacra dobását.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A másik fontos paraméter a méret. A Pi Zero alaposan összement a már amúgy is apró korábbi modellekhez képest. Az új termék mindössze 65 milliméter hosszú és 30 milliméter széles, magassága pedig csupán 5 milliméter. A fogyókúra ugyanakkor kompromisszumokkal is járt, így néhány csatlakozó lekerült a NYÁK-ról, míg egyesek szimplán összementek.

A LAN aljzattól, illetve a 3,5 milliméteres AV jack-csatlakozótól búcsút vettek a tervezők. Ezen felül a két szalagkébel aljzat (CSI és DSI) is eltűnt, melyekre a nagyobb modellnél kamerát és megjelenítőt lehet kötni. A 40 tűs GPIO tűsor ugyan megmaradt, de használata opcionális, némi forrasztást igényel a csatlakozó felszerelése. A két pár USB Type A aljzatnak is hűlt helye, cserébe egyetlen OTG (On-the-Go) kompatibilis micro-USB aljzat került fel az áramkörre a hasonló szabványú, tápellátás biztosító csatlakozó mellé. Végül, a megjelenítő csatlakoztatására szolgáló aljzat is összement, a Pi Zero mini-HDMI konnektort kínál. Minimális barkácsolással a Pi Zero esetében is elérhető a kompozit videokimenet, amihez két vezetéket kell a NYÁK-ra forrasztani. A háttértár behelyezésére szolgálaló aljzat nem változott, maradt a microSD.

Gyümölcskosár

A processzor és memória tekintetében a Raspberry Pi 1 Model B köszön vissza, némi módosítással. Ennek megfelelően a központi egység szerepét az egymagos Broadcom BCM2835 SoC tölti be, melynek órajelét 40 százalékkal, 700-ról 1000 MHz-re emelték. A memória szabványa és kapacitása nem változott, egy 512 MB-os LPDDR2 chip került fel a NYÁK-ra. A nagyjából mindössze 1 wattóra fogyasztású új málna PC-n gyakorlatilag minden elfut ami a Pi 1 Model B-n, ugyanakkor a magasabb órajelnek köszönhetően 30-40 százalékkal nagyobb számítási teljesítmény áll rendelkezésre.

A Pi Zero már elérhető bizonyos angliai és amerikai webshopokban. A cég elmondása szerint jelenleg több tízezer darab Pi Zero van raktáron, de a kereslet ennél biztos jóval magasabb lesz – könnyen lehet, hogy már a bejelentés napján elfogy az összes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról