Mentesítés

Az államtitkárság örül, hogy Ukrajnában nem hívják be a pedagógusokat

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága örömmel fogadja, hogy Ukrajnában mentesülnek a mozgósítás alól a pedagógusok.

2015.07.02 19:07MTI

Az államtitkárság közleményében azt írta: a Legfelsőbb Tanács döntése jelzi, hogy az ukrán döntéshozók a békés állam feltételeinek megteremtésére törekednek. Hozzátették: a társadalom jövője szempontjából kulcskérdés, hogy az oktatási rendszer zavartalanul működjön.

Külön örvendetesnek nevezték, hogy a felvetés egyik kezdeményezője egy magyar képviselő volt, hiszen Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke vetette fel törvénymódosító beadványával, hogy a pedagógusok mentesüljenek a mozgósítás alól.

Azt írták: a döntés fontos siker a kárpátaljai magyarságnak is, mivel reményeik szerint hozzájárul a közösség biztonságérzetének erősítéséhez, ezáltal segíti, hogy szülőföldjükön maradjanak.

Az ukrán parlament szerdán szavazta meg a tartalékosok mozgósításáról szóló törvény módosítását, amely szerint nem mozgósítják a felsőoktatási intézmények tanárait, a tudományos szervek és szervezetek tudományos és tudományos-pedagógiai munkatársait, ha van tudományos címük vagy fokozatuk, és "legalább 75 százalékos megterheléssel" dolgoznak. Ugyancsak mentesülnek a szolgálat alól az iskolák, oktatási intézmények, tudományos szervek és szervezetek "legalább 75 százalékos megterheléssel" dolgozó pedagógiai munkatársai, továbbá a nappali tagozaton tanuló egyetemi hallgatók, aspiránsok és doktoranduszok.

Az indítványt a 450 tagú törvényhozásban 266-an támogatták a szavazáskor jelen lévő 340 képviselőből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.