Robbantás Dortmundban, elmaradt a BL-meccs

Dortmund, robbantás
The bus of Borussia Dortmund was damaged by explosion some 10km away from the stadium prior to the UEFA Champions League 1st leg quarter-final football match BVB Borussia Dortmund v Monaco in Dortmund, western Germany on April 11, 2017. / AFP PHOTO / Sascha Schuermann
Vágólapra másolva!
Több robbanás történt az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre tartó Borussia Dortmund buszának közelében. A német csapat spanyol játékosa, Marc Bartra és a csapatot kísérő egyik motoros rendőr megsérült. A mérkőzést elhalasztották, és szerdán 18.45-től pótolják. A rendőrség késő este azt közölte, hogy a három robbanótöltetet a szálloda kijáratánál rejtették el, és akkor hozták működésbe, amikor a busz elhaladt mellettük. Az már biztos, hogy a csapat volt a célpont, és egy levelet is találtak, amelyben valaki magára vállalja a robbantást. Azt azonban még nem közölték, ki az. Az ügyet nem terrortámadásként, hanem emberölési kísérletként kezelik a hatóságok. 

A német rendőrség szerint a Borussia Dortmund futballcsapata volt a célpontja a kedd esti robbantásoknak a dortmundi szállodánál, amelyből a csapat autóbusza elindult az AS Monaco elleni mérkőzésre a városi stadionba. Az egyik robbanásban egy motoros rendőr is megsérült – közölték hivatalosan.

Még nem tudják, hogy mi volt a merénylet indítéka, és egyelőre

nem terrortámadásként, hanem emberölési kísérletként kezelik a hatóságok.

Sandra Lücke ügyész pedig bejelentette, hogy a megtámadott busz közelében egy levelet találtak, amelyet szövege szerint az elkövető vagy elkövetők írtak, de mint az ügyész hozzátette, a hitelességét ki kell vizsgálni. Többet nem árult el a levélről.

A robbanószerkezetekről még csak azt közölték, hogy súlyos hatásúak voltak, és valószínűleg a szálloda parkolója melletti sövényben helyezték el őket. A Bild című német lap úgy értesült, hogy házi készítésű pokolgépekről lehet szó, valamint hogy a rendőrség köröz egy külföldi rendszámú gépkocsit, de ezeket az információkat a rendőrség nem erősítette meg.

„Az incidens kevéssel azután történt, hogy csapatunk busza a szállodából elindult a stadionba. A busz két helyen sérült meg” – írta közleményében a klub.

A Borussia Dortmund busza épp a stadionba tartott, amikor a robbanás történt. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Sascha Schuermann

A városi rendőrség is megerősítette saját Twitter-oldalán a robbanás tényét és azt, hogy nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre.

A Bild értesülése szerint a robbanás a csapatbusz mellett történt, mindössze 10 kilométerre a stadiontól, a lap úgy tudja, a robbanóanyagot vélhetően az utcán helyezték el.

Gyáva támadás

A támadásban a csapat 26 éves játékosa, Marc Bartra könnyebben megsérült, üvegszilánkok vágták meg a karját, és eltörött egy kézcsontja, amit meg kellett operálni.

"A buszunk ráfordult a főútra, amikor hatalmas robbanást hallottunk, ekkor mindenki lebukott a padlóra" – emlékezett vissza a történtekre Roman Bürki, aki Marc Bartra mellett ült a buszban. A Dortmund kapusa a Blick.ch-nak adott interjújában azt mondta, hogy a rendőrség gyorsan a helyszínre ért, és lezárták a környéket.

"Ez egy gyáva támadás volt!" – mondta Bürki.

Légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott az egyik robbanástól egy motoros rendőr is, aki a busz előtt haladt felvezetőként – közölte a dortmundi rendőrség szerda hajnalban.

Drónnal vizsgálták át a környéket

A rendőrség fokozott készültséget rendelt el.

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrségének szóvivője közölte, hogy a három robbanás nem sokkal azután történt, hogy az autóbusz elindult a stadionba a csapat szálláshelyéről, egy szállodából. A hatóságok

esetleges további robbanószerkezetek felkutatására.

A rendőrség az esti sajtótájékoztatóján azt mondta, biztos, hogy a focicsapat volt a célpont, de azt egyelőre nem tudják, hogy mi volt a merénylet indítéka. Egy ügyész azt is bejelentette, hogy

egy levelet találtak a megtámadott busz közelében,

de további részletet nem árult el erről.

Együttéreznek a Monaco szurkolói

A Dortmund 20.30-kor hivatalos Twitter-csatornáján közölte, hogy az UEFA-val történt egyeztetés értelmében

a kedden 20.45-re kiírt, Monaco elleni BL-mérkőzés elmarad,

és szerdán 18.45-ös kezdéssel rendezik meg. A rendőrség azt mondta, hogy a mérkőzésre nagy létszámú biztosítással készülnek.

A klub szóvivője a stadionban összegyűlt nézőket nyugalomra intette. A sportlétesítmény szóvivője, Norbert Dickel is a szurkolóknak hangsúlyozta, hogy nincs ok pánikra.

A Monaco csapatának szurkolótábora "Dortmund, Dortmund" énekléssel fejezte ki együttérzését az ellenféllel, illetve annak közönségével.

A Dortmund pedig arra biztatja szurkolóit a Twitter-oldalán, hogy segítsenek elszállásolni a városban maradt Monaco-drukkereket, hogy meg tudják nézni a szerdára halasztott mérkőzést.

A merényletet elítélte a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) labdarúgó-szövetség is. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke azt mondta: mind a Borussia Dortmund, mind az AS Monaco csapata példamutatóan reagált az incidensre, és mérkőzésük elhalasztása másnapra szintén jó döntés volt.

A német kormány szóvivője mihamarabbi felépülést kívánt Bartrának, és dicsérte a Monaco szurkolóit, amiért a stadionban, ahol már várták a csapatokat, majd értesültek az esetről, együttérzésből az ellenfél nevét skandálták. Több más futballcsapat is kifejezte szolidaritását a Dortmunddal.