Külföld

2016.02.12. 18:48

Határidő nélküli útblokádot létesítettek orosz teherfuvarozók ellen ukrán szélsőségesek a kárpátaljai Vereckén

Orosz kamionok elleni, határozatlan idejű útblokádot helyeztek kilátásba pénteken ukrán szélsőséges szervezetek Kárpátalján azzal a követeléssel, hogy a megye vezetése nyilvánítsa agresszor államnak Oroszországot, és Kijev akadályozza meg Ukrajna területén az orosz vállalatok kereskedelmi tevékenységét.

Az orosz teherfuvarozók elleni útblokádot csütörtök este kezdeményezték a Jobboldali Szektorhoz (PSZ) tartozó félkatonai Karpatszka Szics (Kárpáti Ostor), a Pobratimi Ukrajini (Ukrán Bajtársi Szövetség) és az Ajdar önkéntes zászlóalj helyi aktivistái.

Tarasz Deak, a Karpatszka Szics parancsnoka bejelentette, hogy akciójukat addig folytatják, amíg "a Kárpátalja megyei államhatalom nem nyilvánítja az orosz megszállókat agresszoroknak, Ukrajnában nem tiltják be az orosz vállalatok tevékenységét, és nem szüntetik be az az Oroszországgal folytatott kereskedelmet" - adta hírül a Mukachevo.net munkácsi hírportál, amely szerint huszonnégy óra alatt az Európai Unióba tartó mintegy 70 orosz kamiont fordítottak vissza a Vereckei-hágón található Alsóvereckéről.

A 112.ua ukrán hírportál a fejleményekről beszámolva emlékeztetett, hogy február 1-jétől felfüggesztették a teherszállítást Lengyelország és Oroszország között, ezért az orosz teherautók Ukrajna területén keresztül haladtak át magyarországi és szlovákiai úti céljaik felé. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Natalja Mikolszkaja, az ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszterhelyettes közölte, hogy országa nem fogja akadályozni az orosz termékek átszállítását a területén. Hírforrások szerint az orosz teherautók Fehéroroszországból léptek be Ukrajnába.

A Mukachevo.net péntek este - Tarasz Deakra hivatkozva - arról számolt be, hogy Alsóvereckére érkezett Szerhij Knyazev, Kárpátalja megye rendőrparancsnoka és Oleg Vojevogyin, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei főosztályának vezetője, hogy az orosz teherfuvarozókkal szembeni blokád szervezőivel tárgyaljon. Deak bejelentette, hogy a blokádot mindaddig fenntartják, ameddig az ukrán kormány nem léptet életbe belépési tilalmat az orosz teherautók számára. Mint közölte, ultimátumot adtak Kijevnek, hogy február 15-ig hozza meg a megfelelő intézkedéseket, ellenkező esetben a "hazafias szervezetek" más módszerekhez folyamodnak.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója - akit bírálói kétkulacsossággal vádolnak - az útblokádra reagálva nyilatkozatban közölte, hogy támogatja az orosz kamionok ukrajnai áthaladásának tilalmát. Úgy fogalmazott, "el kell dönteni, hogy Ukrajna Oroszországgal háborúzik vagy kereskedik". Bejelentette, beadvánnyal fordul Kijevhez, hogy azonnal tiltsa be az orosz teherszállító járművek belépését Ukrajnába.

Ukrán hírportálok péntek délutáni jelentései szerint a kárpátaljai nacionalista szervezetek orosz teherfuvarozók elleni kezdeményezéséhez öt terület, közte Lemberg (Lviv) és Voliny megye aktivistái csatlakoztak.

Az ukrán infrastrukturális minisztérium pénteki közlése szerint a tárcának nem áll jogában, hogy befolyásolja az orosz kamionok mozgását Kárpátalján és Voliny megyében akadályozó aktivisták tevékenységét.

Okszana Rejter miniszterhelyettes az Interfax-Ukraina hírügynökségnek elmondta, "jelenleg Ukrajnában sok művelet van folyamatban.Szerintem normális az orosz zászló látványára adott reakció, s formális szempontból az útblokád ugyan törvénysértés, ám a minisztériumnak nem áll módjában, hogy reagáljon rá, mert erre megvannak a megfelelő hatóságok és eljárások."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!