Több mint tízezer diplomata-útlevelet osztott szét a külügy

Az elmúlt években több, mint ezren kérelmeztek diplomáciai vízumot olyanok, akik nem látnak el hivatalos diplomáciai feladatokat, és nem köthetők hivatalos minőségükben a magyar kormányhoz. Például Habony Árpád, Dzsudzsák Balázs vagy Schadl György.

2023. október 13., 12:25

Szerző:

A törvény szerint mindenkinek, aki valamilyen választott vagy kormányzati, állami tisztséget visel, például országgyűlési képviselő, miniszterelnök vagy köztársasági elnök jár a diplomata vízum, azonban a jogszabály tartalmaz egy egyéb kategóriát.

E szerint diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki „a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel járó feladatot lát el, illetve akinek a diplomata-útlevéllel történő ellátása külpolitikai érdekből indokolt, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte”. A Szabad Európa közadatigényléssel derítette ki, hogy a külügy nyilvántartása alapján 10.219 diplomata-útlevelet osztott szét, évente majdnem duplaannyit, mint a 2019 előtti időszakban.

A Népszava már 2019-ben arról írt, hogy 2010 óta 16.952 diplomata-útlevelet állított ki a külügyminisztérium, ami már akkor is kiugróan magasnak számított. A jelenség azzal magyarázható, hogy diplomata-útlevéllel rendelkező személyek kívánnak vízumot kérelmezni Amerikába, akik hivatalosan nem köthetők a kormányhoz.

A lap azt írja, hogy ezt az amerikai nagykövetség már jelezte ezt a problémát a magyar félnek. Diplomata útlevelet kapott például a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György, Habony Árpád, Dzsudzsák Balázs és Schadl György is.

Az A1-es és az A2-es vízum, tehát a diplomatavízum díjmentes, míg a I típusú, amely a sajtó képviselőinek jár, 185 dollárba kerül az igénylőnek. A sötétzöld borítójú magyar diplomata-útlevél birtokosa a presztízsen felül olyan kiváltságokat is élvez, mint pédául vízummentesen utazhat egyes vízumköteles országokba, utazáskor a diplomatasávot használhatja, megússza vámvizsgálatot, diplomáciai mentességet élvez, jogosult a diplomatarendszám használatára, utazása adómentes a szárazföldön és a levegőben egyaránt, és a külföldről érkező jövedelme a vendéglátó országban adómentes.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)