Jön az orosz-ukrán megállapodás

Egy nagyon fontos kérdésben a két háborúzó fél most mégis kiegyezhet: pénteken Isztambulban a gabonaexport menetéről írhatnak alá megállapodást a két ország képviselői.

2022. július 22., 08:39

Szerző:

Már pénteken aláírhatják Oroszország és Ukrajna képviselői a gabonaexportról szóló megállapodást, írja a napi.hu.  A megállapodás azokat a gabona-exportszállítmányokat érintheti, amelyeket az orosz haditengerészet Ukrajna megtámadása után a Fekete-tengeren vont blokád alá. A blokád feloldásáért cserébe Ukrajna enyhíthet majd az oroszok ellen bevezetett gabona- és műtrágyaexport-korlátozásokon.

A megállapodás célja a világ élelmiszerellátásnak normalizálása lenne.

Az egyezmény aláírásán várhatóan részt vesz majd Recep Tayyip  Erdoğan török elnök és Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára is. Az várhatóan majd kimondja, Oroszország többé nem tartja vissza az ukránok fekete-tengeri gabonaexportját, cserébe az oroszok saját termény- és műtrágyakivitele is szabadabban folyhat majd. Nevét elhallgató diplomata azt is hozzátette, az Egyesült Államok garanciát vállalhat hogy a szállító cégek nagy kapacitású hajókat bocsáthatnak Moszkva rendelkezésére gabonája és műtrágyája exportjához, anélkül, hogy aggódniuk kellene a szankciók miatt.

Washington képviselői azonban a megegyezés előtt azt is hangsúlyozták, miközben az elvi megállapodás létrejöttét üdvözlik és pozitív előrelépésnek tartják, elutasítják azt, hogy szerintük a moszkvai vezetés fegyverként használja az élelmiszerkereskedelmet.

(Kiemelt kép: A Sormovo 2-es teherhajót töltik fel árpával 2022. június 11-én, Rosztov-na-Donu kikötőjében. Fotó: AFP)