Újabb négy személy fenyegetőzött lövöldözéssel Prágában

Többen is arról posztoltak a közösségi médiában, hogy a csütörtöki lövöldözéshez hasonló terveket dédelgetnek, a cseh rendőrség mindannyiukat őrizetbe vette. Közben a ballisztikai vizsgálatok igazolták, hogy a lövöldöző házában található fegyverrel gyilkolták meg egy héttel korábban egy apát és kéthónapos kislányát. 

2023. december 23., 09:37

Szerző:

A prágai rendőrség őrizetbe vett négy személyt, aki „törvénysértő módon reagált” a csütörtöki egyetemi lövöldözésre – ismeretette Martin Vondrasek prágai rendőrfőnök pénteki nyilatkozatát a Portfólió.

Az előállított személyek közül egy 14 éves észak-morvaországi fiú azt állította, hogy iskolai lövöldözésre készül. Az iskolásfiú tette ugyan közösség tagja elleni erőszaknak is minősülhetne, azonban a fiú életkora miatt nem vonható felelősségre, a rendőrségnek pedig azt mondta, hogy csak viccelt a támadással kapcsolatban.

Egy prágai férfit, aki bejelentése szerint az egyetemi ámokfutó példájának követését és emberek megölését tervezte, kommandósok fogtak el péntek reggel. Ellene „riadalmat kelő üzenet terjesztése" miatt indult büntetőeljárás.

A harmadik őrizetbe vett személy egy Hradec Kralove régióbeli nő, aki kijelentette: sajnálja, hogy valaki megelőzte az egyetem elleni támadásban. A rendőrfőnök szerint a nő mentális zavarban szenved, és fegyvertartási engedélye sincs.

A negyedik őrizetbe vett személy, egy nyugat-morvaországi férfi azzal fenyegetőzött, hogy az egyetemi támadó egész családjával végezni fog. A rendőrség egy engedéllyel tartott fegyvert foglalt le a férfitől, akit várhatóan több ember ellen elkövetett erőszak szándékával vádolnak meg. További négy esetben a lövöldöző dicsőítése miatt indult rendőrségi eljárás.

Vondrasek a sajtótájékoztatón arra kérte az újságírókat, hogy munkájuk során „ne népszerűsítsék "a lövöldözőt és bűntettét, mivel ezzel hasonló bűncselekmények elkövetésére ösztönözhetnek másokat. A prágai Károly Egyetem Bölcsésztudományi Karán az elkövetővel együtt tizennégy ember vesztette életét csütörtökön. A tizenötödik halálos áldozat a kórházban halt bele sérüléseibe. A lövöldözésnek 25 sebesültje van.

Vélhetően az egyetemi lövöldoző gyilkolta meg az apát és kislányát

A cseh rendőrség időközben arra is fényt derített, hogy  a Prágától keletre fekvő Klánovicei-erdőben egy hete meggyilkolt két embert ugyanazzal a fegyverrel lőtték le, amit abban a hostouňi házban találtak, ahol a prágai belvárosban álló Károly Egyetem bölcsészkarán lövöldöző férfi lakott – írta meg a 444.

A rendőrség korábban is feltételezte, hogy kapcsolat van a két eset között, de amíg ez be nem bizonyosodott, rendkívüli óvintézkedéseket vezettek be a Klánovicei-erdőben. Médiajelentések szerint a klánovicei áldozatok egy 32 éves férfi és a 2 hónapos kislánya. A rendőrség két napon át kutatott a Klánovicei-erdőben a kettős gyilkosság ügyében. Több régióból több száz (közöttük kutyás és lovas) rendőr vett részt a keresésben, de nem bukkantak ott rejtőzködő emberre, aki veszélyes lenne.

Ales Strach, a prágai rendőrség életvédelmi osztályának nyomozója reggel közölte, hogy a bölcsészkari lövöldözés feltételezett elkövetője egyben a klánovicei gyilkosság egyik gyanúsítottja is.

A lövöldözés után gyásznapot hirdettek Csehországban.

(Kiemelt képünk: Az emberek virágokat helyeznek el és gyertyákat gyújtanak, miközben tiszteletüket teszik a Károly Egyetem filozófiai karának épülete előtt a tömeges lövöldözést követően Prága központjában, a Cseh Köztársaságban 2023. december 22-én. Petr Matejcek, a prágai rendőrfőnök pénteken tartott sajtótájékoztatóján, amelyen további részleteket közölt a támadásról, elmondta, hogy 14 ember meghalt és 25 másik megsebesült a támadásban, amelyet egy fegyveres követett el, amikor tüzet nyitott a Károly Egyetem bölcsészkarának épületében a folyosókon és a tantermekben. Fotó: Stringer / Anadolu via AFP)

 

16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.