szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy éve és három hónapja lesz az Országos Atomenergia Hivatalnak arra, hogy átrágja magát a 283 ezer oldalas dokumentumon és döntsön róla.

Kedd reggel nyolc órakor beadta két új atomerőműblokk építésének engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) a Paks II. Zrt. Ezt Süli János, nukleáris kapacitáspótlásért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be Pakson a térség polgármestereinek tartott fórumon.

A miniszter szerint a dokumentum azt hivatott igazolni, hogy a tervezett beruházás minden szempontból megfelel a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek.

A következő lépés a földmunkákra vonatkozó engedélykérelem benyújtása lesz, amit három hónap múlva terveznek, és amiről három hónap alatt kell, hogy döntsön a hivatal.

A mostani engedélykérelem elbírálására 12+3 hónapja lesz az OAH-nak, az építkezés leghamarabb jövő szeptember végén indulhat el. Az új blokkok végleges üzembe helyezését 2029–30-ban szeretnék megvalósítani.

Pakson két, a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200-as 3+ generációs blokk épül, a meglévő egységektől északra. Ez egy továbbfejlesztett blokktípus, aminek tervezésekor a megnövelt biztonságot tartották szem előtt.

hvg.hu Vállalkozás

Ez a tavasz megmutatta, miért tévút az új paksi atomerőmű

A kormány a nukleáris és a napenergia keverékével képzeli el a hazai áramtermelés jövőjét, de a két technológia nem egészíti ki jól egymást. Paks II. 4 ezermilliárd forintba kerül, és várhatóan sok-sok óra lesz, amikor csak negatív áron tud majd termelni.