szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A miniszter hiányolta a tervet Európa visszaszorulásának megakadályozására, és elégedetlenségét is hangoztatta az MTI-nek az Európai Bizottság munkájával kapcsolatban.

Hatalmas csalódásként értékelte Ursula von der Leyennek az unió helyzetéről szóló szerdai, az Európai Parlamentben elmondott beszédét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában.

Ursula von der Leyen: Aggasztó fejlemények vannak egyes EU-országokban a jogállamiság terén

Jogszabállyal igyekszik az Európai Bizottság úrrá lenni az európai ipart bénító chiphiányon, konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg jövő évtől a jogállamisági jelentésben - többek között erről beszélt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU helyzetét elemző éves beszédében. Az elnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szólalt fel, mondandójának az "Uniónk lelkének erősítése" címet adta.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke Gulyás szerint csak a legfontosabbról nem beszélt: semmilyen tervvel nem állt elő, semmilyen megoldást nem kínált arra vonatkozóan, hogy miként állítsuk meg Európa visszaszorulását a világban.

A miniszter szerint az EB elnöke ahelyett, hogy Európa határainak megvédését tűzte volna ki célul, a migráció megállítása helyett bevándorlásbarát politikát folytat. Az Ursula von der Leyen vezette bizottság túllépi a hatáskörét, amikor beavatkozik a tagállamok gyermek- és családvédelmi szabályozásába – mondta még.

„Tarthatatlan, hogy a bizottság sikeres válságkezelésről beszél, miközben a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elleni uniós forrásokhoz csak egyes tagországok juthatnak hozzá, mások nem” – mondta Gulyás Gergely, aki szerint ez elfogadhatatlan, mert torzítja az unión belüli versenyt. A bizottság ezzel szerinte megszegi azt az ígéretét, amelyre tekintettel a tagállamok egy része, így Magyarország is elvi fenntartásai ellenére is támogatta a helyreállítási alap létrehozását.

Szűcs Ágnes (EUrologus) EUrologus

Egész őszre jegelheti az Európai Bizottság az uniós pénzekről szóló magyar tervet

A küszöbön álló német és a jövőre várható francia választások is indokolják, hogy Von der Leyenék várjanak még a lengyel és magyar helyreállítási tervek engedélyezésével - már csak azért is, mert minden hitelességüket elvesztenék, ha érdemi igazságügyi reformok nélkül hagynának jóvá több tízmilliárd eurós támogatásokat.