szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google Flood Hub nevű szolgáltatása segíthet, hogy időben értesüljenek az érintettek a közelgő árvízről. Ez minimalizálhatja az esetleges károkat.

Az éghajlatváltozás miatt mind gyakoribbá váló árvizek az emberek biztonságát és megélhetését fenyegető legfőbb éghajlati veszélyek közé tartoznak, és becslések szerint évente több mint 250 millió embert érintenek világszerte, mintegy 10 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okozva. A Google korábban már készített egy olyan rendszert, ami segít ezeket előrejelezni. Jó hír, hogy ez mostantól Magyarországon is elérhetővé vált.

A kormányok, segélyszervezetek és magánszemélyek mostantól akár már hét nappal korábban hozzáférhetnek a kritikus információkhoz. Így a Flood Hubnak, a Google platformjának köszönhetően felkészülhetnek az árvizekre és alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez. A felület 460 millió ember által lakott területen jeleníti meg a folyóvízi árvizek előrejelzéseit, megmutatva, hogy azok mikor és hol fognak bekövetkezni.

Új navigációs nézet jön a Google Térképre, lenyűgöző látvány lesz

A Google az év végéig a világ 15 nagyvárosában teszi elérhetővé az Immersive View nevű funkciót, amivel a navigáció során megnézhetjük, milyen épületekkel, tereptárgyakkal találkozhatunk az út során, és azt is, milyen forgalomra számíthatunk.

A felület most már olyan régiókat is érint, ahol a lakosság a legnagyobb szálakban van kitéve árvízveszélynek. Ilyen például Hollandia, Vietnám, Mianmar, Laosz és Kambodzsa. Emellett olyan országokat is tartalmaz, ahol jellemzőek a szélsőségesebb időjárási viszonyok, mint amilyen Európában Belgium, Spanyolország és Németország, vagy a közép-amerikai Dry Corridor Nicaraguában, Hondurasban és Guatemalában.

Emellett jelenleg is azon dolgozik a vállalat, hogy tovább bővítse az árvíz-előrejelző riasztásokat a Keresőben és a Térképen. A cél, hogy az információk akkor álljanak a felhasználók rendelkezésére, amikor a legnagyobb szükségük van rá.

A mesterséges intelligenciával működő, 2018-ban elindított árvíz-előrejelző funkció különféle nyilvánosan elérhető adatokat, például időjárás-előrejelzéseket és műholdképeket dolgoz fel. A technológia ezután két modellt kombinál: a hidrológiai modellt, amely egy folyóban áramló víz mennyiségét jelzi előre, valamint a belvíz modellt, amely megjósolja, hogy mely területek lesznek érintettek, illetve milyen mély lesz a víz.

Az árvíz-előrejező funkció modellje.
Google

Ezen túlmenően az árvizeknek kitett, de a riasztásokhoz közvetlenül nem hozzáférő közösségek támogatása érdekében a Google olyan szervezetekkel is együttműködik, mint az Indiai Vöröskereszt és a Yale Egyetem Inclusion Economics csapata. A képzett önkéntesekből álló közösség offline riasztási hálózatokat hoz létre, amelyek felerősítik a Flood Hub figyelmeztetéseinek hatókörét. Az egyetemen dolgozók csapatának legfrissebb eredményei alapján a helyi önkéntesekkel rendelkező közösségek 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak riasztást még azelőtt, hogy a víz elérte volna a területüket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.