szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Richard Grenell tanácsadó cégét a Magyar Foundation bízta meg, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát Észak-Amerikában.

A magyar kormánynak is dolgozott korábban a Fehér Ház ideiglenes titkosszolgálati igazgatója – írta tényfeltáró cikkében a Washington Post. Richard Grenellt február közepén nevezte ki Donald Trump amerikai elnök nemzeti hírszerzési igazgatónak (DNI), ahol 17 amerikai hírszerző ügynökség munkáját kell koordinálnia. Kinevezése március elejéig szól, addigra állandó igazgatót kell találni a posztra.

A külpolitikai elemzőként ismert Grenell jelenleg az Egyesült Államok berlini nagykövete, de korábban az amerikai ENSZ-nagykövet szóvivőjeként is dolgozott. Elemzőként több véleménycikkével is felhívta magára a figyelmet, nagyköveti kinevezése előtt két évvel például a 2015-ös nigériai elnökválasztásról írt, az eset után egy évvel pedig egy másik írásában megvédte a moldovai kormányt a korrupciós vádakkal szemben.

Grenell az amerikai elnök hűséges támogatója, márpedig egy hírszerzési posztra szakmailag tapasztalt és független szakértőket szokás kinevezni – emlékeztett a lap. A Washington Post szerint az is furcsa, hogy az amerikai igazságügyi tárca eddig nem vizsgálódott a különböző külföldi ügyletekbe bonyolódott elemző után, amit múlt heti kinevezése után már nem fog tudni elkerülni.

Az elemzőnek van egy tanácsadó cége, a Capitol Media Partners, azon keresztül avatkozott be a már említett nigériai és moldovai belpolitikába, és kazah, iráni, kínai és szomáliai közszereplők PR-jáért is felelt. A történetnek magyar szála is van, a Washington Post szerint

a Capitol Media Partners egyik legfontosabb ügyfele az Orbán-kormány 2015-ben létrehozott lobbiszervezete, a Magyar Foundation of North America volt.

A szervezet 2016-ban összesen 600 millió forintot kapott a magyar kormánytól (közpénzből), hogy amerikai republikánus képviselőknél lobbizzon az Orbán-kormány mellett. Grenell cége az alapítványon keresztül egész pontosan 103 750 dollárt (32 millió forint) kapott „PR-szolgáltatások” jogcímen a magyar kormánytól – ez a magyar kultúra népszerűsítését jelentette Észak-Amerikában.

A hírszerzési igazgató ügyében nem az jelenti a legnagyobb gondot, hogy milyen ügyfeleknek dolgozott. A lap szerint a munka, amit Grenell a magyar kormánynak végzett, az Obama-kormányzat igazságügyi minisztériumának érdeklődését is felkeltette, amely azt vizsgálta, hogy tevékenysége alapján nem kéne-e "külföldről finanszírozott ügynökként" regisztrálni. Az ezt előíró törvény (Foreign Agents Registration Act) értelmében a külföldi kormányzatok érdekében lobbizóknak jelezniük kell az igazságügyi minisztériumnál, hogy kinek és milyen munkát végeznek.

A cikkben több lobbista is megvédte Grenellt, akik szerint nem volt problémás a tevékenysége és regisztrációra sem lett volna szüksége.