szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vjosa Osmani szerint néhány hónap alatt meg is lehetne mindezt szervezni.

Koszovó új választásokat írhat ki a szerb többségű, erőszakos tüntetések által sújtott településeken, ha a választók 20 százaléka aláír egy petíciót, amelyben kéri a választások kiírását. Ezt Vjosa Osmani, az ország elnöke közölte a Reutersnek adott exkluzív interjújában.

Osmani szerint az új választások kiírásának ez lenne a lehető legdemokratikusabb módja, amely azért biztosíthatná a szerb nemzetiségű állampolgárok részvételét, mert eleve tőlük származna a felkérés.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Koszovó négy északi településén erőszakos zavargások törtek ki, albán nemzetiségű polgármestereket nevezett ki, akiket mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett választottak meg. A régióban többségben lévő szerbek ugyanis bojkottálták a helyi választásokat.

Több mint 20 magyar KFOR-katona is megsérült a koszovói Zvecsanban kitört zavargásban

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint hét ember állapota súlyos. Több mint 20 magyar katona sérült meg Koszovóban, ebből 7 fő súlyosan, de állapotuk stabil - ezt közölte hétfőn este a Honvédelmi Minisztérium a Facebook-oldalán. A Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonák tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvecan településen.

Osmani szerint tulajdonképpen egy népszavazásként is lehet értelmezni a petíciót, amely megnyithatja az utat az új polgármester-választás előtt. Az elnök úgy véli, az egész folyamatot néhány hónap alatt le lehetne bonyolítani.

A Koszovó északi részén élő szerbek nem fogadják el a Szerbiától való függetlenség 2008-as kikiáltását, és továbbra is Belgrádot tekintik fővárosuknak.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültségek elmérgesedésével párhuzamosan a NATO megerősítette békefenntartó erőit az ország északi részén.

Osmani azt mondta, hogy szeretné, ha ezek a békefenntartó csapatok addig maradnának, amíg Koszovót fel nem veszik a NATO-ba. Az elnök ugyanakkor azt is hozzáetette, hogy Koszovó azt szeretné, ha a nemzetközi közösség biztosítaná arról, hogy Szerbia nem fog beavatkozni az újra kiírt választás eredményébe.

Szerbia tagadja Koszovó vádjait, miszerint megakadályozta volna, hogy szerb jelöltek induljanak a választásokon. Tagadja továbbá azokat az állításokat is, hogy a május 29-én az északi régiókban a NATO-csapatokkal és a rendőrséggel összecsapó tüntetőket Belgrád küldte volna.

Már Zvecsanban sem szeretnek minket - helyszíni riport Koszovóból

Továbbra is feszült a helyzet a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóban, ahol hétfőn véres zavargás tört ki az albán nemzetiségű polgármesterek kinevezése miatt tüntető szerbek és a KFOR-erők között. A helyi szerbek a magyar békefenntartókat vádolják az összecsapások kirobbantásával, így Zvecsanban annak ellenére sem jó magyarnak lenni, hogy az Orbán-kormány igazi jó barátnak és szövetségesnek tartja Szerbiát és a szerbeket.