Schadl György letartóztatása óta nem jelent meg a végrehajtók szakmai folyóirata

2023.03.18. 13:07
2021 óta nem jelent meg, és már az archívuma sem elérhető a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) szakmai folyóiratának, amelyben Völner Pál még államtitkárként azt írta: „az intézményrendszert érintő reformok alapvető célja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom helyreállítása volt”.

„Szerverhiba történt a kérés kiszolgálása közben! Kérjük, próbálja újra!” Ez a felirat fogadja azokat, akik az Executio folyóirat archívumából egy korábbi számot próbálnak meg letölteni – szúrta ki a Telex.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) szakmai lapja 2011-ben indult, utoljára azonban nem sokkal a Schadl-ügy kirobbanása előtt, 2021-ben jelent meg.

A lap a WebArchive segítségével több korábbi lapszámból is idéz, előkerült például az a 2016-os Völner Pál-írás, amelyben a politikus még államtitkárként a végrehajtói rendszer megújításával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „a végrehajtói intézményrendszert érintő reformok alapvető célja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom helyreállítása volt”. 

lap szerint az államtitkár emellett a cikkben örömét fejezte ki, hogy „konstruktív szakmai együttműködést” sikerült kialakítani a kar elnöksége és a tárca között”.

Mint ismert, a vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával.

Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig 2–5 millió forintot, összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.