Megtévesztette a fogyasztókat a Norbi Update, 40 milliós bírságot kapott

2023.05.06. 13:25
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat, többek között a termékek hatásairól, összetételéről, illetve a diéták eredményességéről. A vállalkozás együttműködött a hatósággal, és elismerte a jogsértést, ezzel 40 millió forintra mérsékelte a bírságot.

A nemzeti versenyhatóság vizsgálata feltárta, hogy a Norbi Update életmódrendszert, illetve az Update termékek népszerűsítését célzó, a forgalmazó közösségi oldalán közzétett videók több szempontból is tisztességtelennek minősültek a fogyasztókkal szemben.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakemberei bő egyéves időtartamot vizsgálva összesen 280 videóbejegyzést néztek át, és arra jutottak, hogy azok megtéveszthették a fogyasztókat a termékek összetételéről, hatásairól, a cég piaci pozíciójáról, illetve egy termék esetében annak forgalmazhatóságáról.

A GVH szerint 

A VIDEÓK MEGALAPOZATLANUL HIRDETTÉK AZ UPDATE TERMÉKEKET EGÉSZSÉGRE HATÓ TULAJDONSÁGRA, BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉRE, KEZELÉSÉRE UTALÓ ÁLLÍTÁSOKKAL.

Erre példa, hogy a cég azt állította, a termékek fogyasztásával elmúlik a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

A megtévesztő, egészséggel kapcsolatos állítások egyúttal megsértették az élelmiszerek reklámozására vonatkozó uniós szabályozást is – hívta fel a figyelmet a GVH.

Megtévesztő összetétel

A posztok megtévesztő állításokat tettek az Update termékek összetételével kapcsolatban – például a cukormentességre vagy a csökkentett szénhidráttartalomra vonatkozóan –, valamint megalapozatlanul állították a cég piacelsőségét.

A videóbejegyzések a versenyhivatali vizsgálat alapján

jogsértően keltették azt a benyomást, hogy az Update márkához köthető táplálkozás mindenki számára alkalmas az egészségi állapot megőrzésére, javítására, a betegségek megelőzésére, kockázatuk csökkentésére.

A cég elhallgatta, hogy az egyéni egészségügyi körülmények erősen befolyásolhatják a szóban forgó diéták alkalmazhatóságát.

Tiltott termék volt forgalomban

Egy termék – mézhelyettesítő szirup – tekintetében a vállalkozás hamisan keltette azt a benyomást, hogy az jogszerűen árusítható, mivel a Nébih állásfoglalása szerint eleve jogsértően hozták forgalomba, majd a szakhatóság ki is vonta a piacról, elrendelve a termékek visszahívását a fogyasztóktól.

A közlemény szerint a GVH Versenytanácsa a jogsértés értékelésekor figyelembe vette többek között, hogy a megtévesztő videókkal célzott fogyasztói kör részben sérülékeny, mivel az állítások betegeket és túlsúllyal küzdőket is céloznak.

A hatóság tekintettel volt ugyanakkor a cég együttműködésére is, 

a vállalkozás ugyanis beismerte a jogsértést, visszamenőleg törölte a kifogásolt videókat, és lemondott a jogorvoslat lehetőségéről.

A cég emellett a jövőbeli hasonló jogsértések kiküszöbölésére szolgáló, célzott belső, úgynevezett megfelelési program bevezetését vállalta a hatóság felé. A versenyhatóság mindezek figyelembevételével 40 millió forintra bírságolta a Norbi Update Lowcarb Zrt.-t.