eur:
387.58
usd:
357.6
bux:
68113.83
2024. május 17. péntek Paszkál
Németh Leona bíró ítéletet hirdet Juríj C., a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitánya ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2023. szeptember 26-án. Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság az ukrán hajóskapitányt. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Hableány-ügy: börtönbe küldte a bíróság a Viking Sigyn ukrán kapitányát

A segítségnyújtás elmulasztásában nem találta bűnösnek a bíróság Jurij C.-t.

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Juríj C.-t, a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát kedden Budapesten.

A kapitány 2019 óta különböző fokozatú bűnügyi őrizetben volt, a házi őrizettől az előzetes letartóztatásig. Ezt az időt be kell számítani a büntetésbe, amelynek kétharmadát letöltve a vádlott feltételesen szabadlábra helyezhető. Három bűnügyi felügyelet alatt töltött nap jelent egy nap letöltött szabadságvesztést, azaz a nyomkövető viselése óta egy évnél többet töltött le előzetesen a büntetéséből. A Magyar Nemzet értesülése szerint a kapitány teljes családja Magyarországra költözött Szevasztopolból, és valamennyien maradni is akarnak, a háború végéig mindenképpen.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség és Jurij C. is fellebbezett.

Az ügyészség a büntetés súlyosbítását kéri, valamint azt is, hogy az ukrán kapitányt hosszabb időre tiltsák el a hajóvezetéstől, ezenkívül fenntartja a segítségnyújtás elmulasztásának vádját is. Jurij C. az ítéletnek épp ezt a részét fogadja csak el, minden más ellen fellebbezést nyújtott be.

A keddi ítélettel tehát ez a bírósági eljárás nem zárult le, de emellett zajlik egy kártérítési per is, valamint eljárás van folyamatban egy másik hajó kapitánya ellen is, aki szintén elmulasztotta a segítségnyújtást, amikor elhajózott a baleset helyszíne mellett.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányával szemben 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

A segítségnyújtás elmulasztását nem állapította meg a bíróság.

Az ítélethirdetés előtt az ukrán hajókapitány az utolsó szó jogán megrendülten beszélt, azt állította, hogy nem hagyják nyugodni a tragédiával kapcsolatos emlékei, emiatt éjszakánként aludni sem tud. "Ez már az életem végéig elkísér. Végtelenül sajnálom a történteket, ezt a szörnyű balesetet, amely ilyen tragédiát okozott. A sértettek és elhunytak családtagjai felé végtelen sajnálatomat fejezem ki" – idzte a Blikk az ukrán férfit.

Németh Leona bíró a Telex tudósítása szerint az ítélet indokolásában kiemelte, hogy a szakértői vélemények fontos alapjai voltak a vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés megállapításában, hogy mikor alakult ki a veszélyhelyzet és felróható-e a vádlottnak. A bíró szerint a kapitány egyik mondata “ténybeli beismerő vallomásnak tekinthető”. Ez a mondat:

"Nem láttam a hajót.”

“Kinézett a hajóból tulajdonképpen csak azt látta saját hajóján, hogy az utasok ijedten, sikítozva jelzik, hogy elütött egy másik hajót. A kapitány nem látta, hogy elsüllyedt a másik hajó és hirtelen azt sem tudta, hogy mit kell tennie” – idézte fel a kapitány szavait a bíró. A kapitány arra is hvatkozott, hogy emiatt nem tudott a szabályoknak megfelelő módon részt venni a segítségnyújtásban. Ezért is mentette fel a bíróság ebben a vádpontban.

A bíró hangsúlyozta, hogy rengeteg kamerafelvétel állt rendelkezésre, amely alapján megállapítható volt, miként következett be az ütközés. Az indokolás szerint az eső a látási viszonyokat érdemben nem korlátozta. Az ukrán kaőitánynak öt perce lett volna a Hableány észlelésére, akár szabad szemmel, akár a radaron., de utóbbit csak bekapcsolta, de a baleset idején nem használta.

A bíróság megállapította, hogy a Hableány a Viking Sigyn előtt haladt, 7-8 kilométeres óránkénti sebességgel. A Viking Sigyn 11 kilométeres sebességgel ütközött a sátahajóval. A Margit hídnál mindkét hajó ugyanazon két pillér között akart áthaladni. A Hableány eggyel jobbra is átért volna két másik hídpillér között, de a magas vízállás mellett a Hableány kapitányának nem róható fel, hogy a másik két hídpillért választotta.

A Hableány üzemképes állapotban volt, de történt olyan szabályszegés, amely miatt nem futhatott volna ki, de a bíró szerint ez a szabályszegés nem befolyásolta a balesetet. Az adott közlekedési szituációban, közvelen veszélyhelyztetben, nem történt közlekedési szabályszegés a Hableány részéről – állapította meg a bíróság.

Cikkünk frissül.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×