eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését, azaz a brexitet ellenző tüntetők egyike a londoni parlament előtt 2018. december 19-én.
Nyitókép: MTI/AP/Tim Ireland

New York Times: Londonnak csodatevő államférfira volna szüksége – megszólaltak Európa vezetői is

Megnőtt a rendezetlen brexit kockázata, bár az Európai Unió nem akarja ezt – reagált az Európai Bizottság elnöke arra, hogy a londoni alsóházban nem fogadták el a brit kilépés feltételeiről szóló dokumentumot. A döntést több európai vezető is kommentálta, a New York Times szerint pedig a briteknek új vezetőre lenne szükségük.

Sajnálatát fejezte ki Jean-Claud Juncker, az Európai Bizottság elnöke amiatt, hogy Londonban elutasították a brit kiválási megállapodást. A bizottság ennek ellenére folytatja a felkészülést a kilépésre – közölte. Juncker arra kérte az Egyesült Királyságot, hogy a lehető leghamarabb tisztázza szándékait, mivel az idő majdnem lejárt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a közösségi médiában írt üzenetében egy jó megoldás szükségességére hívta fel a figyelmet. Antonio Tajani, az Európai Parlament vezetője aggodalmát fejezte ki a brit állampolgárok sorsa miatt.

Írország szerint világos az unió álláspontja, vagyis hogy nem tárgyalható újra a kilépési megállapodás. Az ír kormány felszólította az Egyesült Királyságot, hogy vázolja fel, miként akarja a patthelyzetet elkerülni. A német alkancellár úgy vélte: a rendezetlen kiválás a lehető legrosszabb megoldás. Olaf Scholz a közösségi médiában úgy fogalmazott:

ez egy keserű nap Európának.

Emmanuel Macron francia elnök azt nyilatkozta, hogy a Nagy-Britannia lenne a legnagyobb vesztese a megállapodás nélküli brexitnek. Mark Rutte holland miniszterelnök is sajnálatát fejezte ki, de úgy vélte, hogy a kiválási dokumentum elutasítása még nem jelent megállapodás nélküli kilépést. Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy újratárgyalják a kiválási feltételeket, szerinte Nagy-Britanniának kell tudnia, hogy most mi a cél.

A spanyol kormány álláspontját Pedro Sánchez miniszterelnök fogalmazta meg. Azt írta: a rendezetlen kilépés az unió számára negatív, az Egyesült Királyság számára katasztrófa lenne. Az olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom szerint tiszteletben kell tartani a brit polgárok akaratát. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő úgy fogalmazott: „uniós partnereinkkel együtt viszonyulunk majd az ügyben teendő új brit javaslatokhoz". A román uniós elnökség higgadtságra int, és a 27-ek egységes fellépését szorgalmazza – közölte a román európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

A New York Times is közölt kommentárt a brit kilépésről. A szerző szerint történelmi jelentőségű volt a keddi szavazás, és

Londonnak csodatevő államférfira volna szüksége, a mostani vezetés helyett.

A véleményíró felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló vereség esetén egy miniszterelnöktől azt várják, hogy lemondjon, de erre Theresa Maytől senki nem számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×