eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcsértekezletének végén 2019. május 28-án, két nappal az európai parlamenti választások után.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Donald Tusk leállította a Fidesszel tárgyaló néppárti bölcsek munkáját

Az Európai Néppárt lengyel elnöke felszámolta azt a testületet, amelynek az után kellett tárgyalnia a Fidesszel, hogy a magyar kormánypárt 2019 tavaszán felfüggesztette a néppárti tagságát.

"Intenzív, érzelmes és egyúttal vitás megbeszéléseket folytattunk, amelyek véleményem szerint eredményre vezettek. Aztán jött Donald Tusk, és egyszerre vége lett mindennek" – nyilatkozott az osztrák Die Pressének Wolfgang Schüssel. A osztrák exkancellár szerint már csak „volt” tagja a Fidesszel tárgyaló néppárti bölcseknek, pedig korábban Joseph Daul kérte fel őt a feladatra. Csalódott a történtek miatt, mert az igazságügyi, illetve az Európai Bíróság joghatóságát érintő kérdésekben is megtalálták a kompromisszumot a Fidesszel.

"Nem lehet sokat hozzátenni Wolfgang Schüssel nyilatkozatához, az egykori osztrák kancellár véleménye is egyértelműen alátámasztja, hogy Donald Tusk volt az, aki felrúgta a Fidesz és az Európai Néppárt korábbi vezetése közötti megállapodást, miszerint közösen fogalmaznak meg ajánlásokat a jövőbeli kapcsolatról" – mondta a Magyar Nemzetnek Deutsch Tamás, aki úgy látja, a Wolfgang Schüssel, Herman van Rompuy és Hans-Gert Pöttering alkotta néppárti testület hiába mondta, hogy jó úton haladnak a dolgok, az Európai Néppárt elnöke szélnek eresztette őket.

Tusk hiába terjesztette, hogy a bölcseknek a magyar kormánypártról szóló jelentése már az asztalán van, végül mindössze egy szóbeli egyeztetés történt velük. A Fidesz egyik alapítója az elmúlt hetek eseményeire reagálva felhívta a figyelmet: az Európai Néppárt elnöke nyilvánvaló hazugságokat állítva támadta a magyar vírustörvényt, majd odáig ment, hogy lenácizta a magyar kormányfőt, sőt a friss nyilatkozatai alapján továbbra sem enged a Magyarországot támadó hangnemből.

A bölcsek munkájának befejezésével nem járt le a Fidesz tárgyalódelegációjának (Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József) a megbízatása, Deutsch Tamás szerint ők bármikor készen állnak a konstruktív párbeszédre.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×